Bakteria Listeria monocytogenes w partii produktu Filet śledziowy a'la matias - ostrzega GIS
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu Filet śledziowy a'la matias, wyprodukowanych w Zakładzie Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o. ze Śląskowa.
GIS poinformował, że bakterie wykryto w dwóch z pięciu próbek fileta śledziowego a'la matias z partii poddanej urzędowej kontroli żywności.
W partii 012320/165 o terminach przydatności do spożycia: 27.09.2020 (wielkość opakowania: 1 kg i 0,4 kg), 28.09.2020 (wielkość opakowania: 0,5 kg, 2,5 kg, 4 kg) oraz 01.10.2020 (wielkość opakowania: 0,4 kg, 0,5 kg).
GIS wydał zalecenie dla konsumentów, żeby nie spożywać wyżej wymienionych partii produktu. Spożycie żywności zanieczyszczonej bakterią Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. W razie wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem należy skontaktować się z lekarzem.
GIS poinformował również, że producent zawiadomił swoich odbiorców o wykrytym zagrożeniu. W zakładzie produkcyjnym przeprowadzono dezynfekcję, dodatkowe szkolenia pracowników i zwiększono częstość pobierania próbek do badań laboratoryjnych. Wskazano, że zostanie przeprowadzone dochodzenie w celu stwierdzenia czy Listeria monocytogenes była obecna w surowcu w momencie przyjęcia do zakładu, czy też do zakażenia doszło w trakcie produkcji.
Listeria monocytogenes to gatunek tlenowej, wewnątrzkomórkowo żyjącej bakterii, która jest czynnikiem etiologicznym listeriozy. Jest jednym z najbardziej zjadliwych patogenów przenoszonych przez żywność (20 do 30 procent infekcji kończy się śmiercią), na przykład w Stanach Zjednoczonych jest ona odpowiedzialna za około 2500 zachorowań i 500 zgonów rocznie (9,7 przypadków zachorowań na milion mieszkańców), powodując tym samym większą śmiertelność niż salmonella czy Clostridium botulinum.
L. monocytogenes jest Gram-dodatnią bakterią nazwaną od nazwiska Josepha Listera. Bakteria korzystając ze swojego urzęsienia wykonuje ruchy w temperaturze 30 °C lub niższej (zazwyczaj nie wykazuje ruchu w 37 °C).
Objawy kliniczne choroby związane z L. monocytogenes są coraz częściej rozpoznawane przez lekarzy weterynarii, szczególnie w przypadku zapalenia opon mózgowych i mózgu u przeżuwaczy.
Badania sugerują, że nawet co dziesiąty ludzki przewód pokarmowy może być zasiedlony przez L. monocytogenes.
Ze względu na chorobotwórczość L. monocytogenes związaną z zapaleniem opon mózgowych u noworodków (zakażenie drogą transwaginalną) nie zaleca się kobietom w ciąży spożywania miękkich serów takich jak brie, camembert bądź feta, które mogą być skażone tymi bakteriami. Jest to trzecia z najczęstszych przyczyn zapalenia opon mózgowych u noworodków.
Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze