Bardzo zła wiadomość dla miłośników grilla

Ze względu na wzrost spożycia drobiu, ceny kurczaków w drugim i trzecim kwartale br. będą wyższe niż obecnie. W marcu średnia cena skupu kurczaków wynosiła 3,80 zł za kg - eksperci ARR prognozują, że w czerwcu ukształtuje się ona na poziomie 4,4-4,6 zł/kg. Droższa również będzie wieprzowina, jej cena w czerwcu br. może wynieść 5,30-5,80 zł za kg.

Według Agencji Rynku Rolnego, we wrześniu w skupie kurczak będzie kosztował 4,5-4,8 zł za kg.

"Stymulatorem wzrostu popytu na mięso drobiowe w tym okresie będą wysokie ceny innych gatunków mięsa, a także zwiększony ruch turystyczny do Polski związany z organizacją Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej" - czytamy w prognozie Agencji.

Wysoki poziom eksportu drobiu oraz duży popyt krajowy spowodowały, że ceny skupu drobiu w ciągu ubiegłego roku wzrosły o 18,5 proc. w porównaniu do 2010 r. W 2012 r. ceny żywca drobiowego nie będą rosły tak szybko ze względu na większą produkcję brojlerów. Według danych ministerstwa rolnictwa, w połowie kwietnia cena skupu kurczaków wynosiła 3,77 zł za kg i była o 4 proc. wyższa niż rok wcześniej.

Reklama

Nasz drób najtańszy w UE

Ceny zbytu polskiego drobiu należą do najniższych w UE. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w 2011 r. eksport żywego drobiu (liczonego w ekwiwalencie mięsa), mięsa i przetworów drobiowych osiągnął poziom 517 tys. ton i był o 7 proc. wyższy niż w 2010 r. Wzrost eksportu wynikał z utrzymującego się popytu na mięso drobiowe na rynkach zagranicznych oraz konkurencyjności cenowej polskich produktów drobiowych. Polski drób był o ok. 25 proc. tańszy od unijnego. Głównymi rynkami zbytu w ub.r. były Niemcy, Wielka Brytania oraz Czechy.

Od lat produkcja żywca drobiowego w naszym kraju rośnie. W 2011 r. odnotowano spowolnienie dynamiki wzrostu, co związane było z rosnącymi kosztami, w tym przede wszystkim ze wzrostem cen pasz. Ocenia się, że w 2011 r. produkcja drobiu była tylko o ponad 3 proc. wyższa niż w 2010 r. i wyniosła około 2 mln 30 tys. ton.

Analitycy ARR uważają, że w tym roku wzrost produkcji drobiu będzie umiarkowany - o 5-7 proc., będą go ograniczać wysokie ceny pasz oraz wzrost kosztów energii.

W 2011 r., pomimo wzrostu cen detalicznych o 13 proc. w porównaniu do 2010 r., mięso drobiowe nadal było tańsze od najbardziej popularnej w naszym kraju wieprzowiny. Według szacunku Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, spożycie drobiu w 2011 r. ukształtowało się na poziomie 25,5 kg na mieszkańca wobec 24,8 kg w 2010 r. W 2012 r. konsumpcja drobiu może wzrosnąć do ponad 26 kg na mieszkańca.

Wieprzowina

- Eksperci Agencji Rynku Rolnego szacują, że produkcja żywca wieprzowego w 2012 r. na skutek zmniejszenia się opłacalności chowu może spaść nawet o 15 proc. Ich zdaniem żywiec zdrożeje - jego cena w czerwcu br. może wynieść 5,30-5,80 zł za kg.

We wrześniu br. cena żywca w skupie może być na poziomie 5,30-5,70 zł/t. W połowie kwietnia br. kosztował on od 3,96 do 5,25 zł za kg, w zależności od klasy.

"Kluczowy wpływ na kształtowanie się cen do września br. w prognozowanym okresie będzie miała malejąca krajowa podaż żywca wieprzowego oraz wysokie ceny unijne, wynikające z przewidywanego spadku produkcji również w całej UE" - napisano w ostatniej prognozie ARR.

Eksperci uważają, że wzrost cen w Unii będzie jednak ograniczany ze względu na mniejszy eksport wieprzowiny do krajów trzecich oraz barierę popytu wewnętrznego, jak również ze względu na konkurencję mięsa drobiowego. Na wzrost krajowych cen w połowie 2012 r. dodatkowy wpływ mogą mieć odbywające się wówczas w Polsce Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej.

Spadek produkcji trzody chlewnej w Polsce oraz duży popyt na wieprzowinę na rynkach zagranicznych wpłynęły na wzrost cen żywca. Według danych GUS, w lutym 2012 r. za 1 kg żywca wieprzowego dostawcy otrzymywali przeciętnie 5,34 zł, tj. o 3 proc. więcej niż w styczniu br., ale aż o 35 proc. więcej niż rok wcześniej. Ceny żywca w naszym kraju w marcu spadły m.in. z powodu niższych niż w Polsce cen skupu świń w innych krajach UE.

Powodem wysokich cen skupu żywca jest niski stan pogłowia trzody chlewnej. Wpłynęły na to z kolei wysokie ceny pasz - zaznaczają analitycy.

Według GUS, w końcu listopada 2011 r. pogłowie trzody chlewnej było o 11,7 proc. mniejsze niż przed rokiem i wynosiło 13,1 mln sztuk. "Przewiduje się, że liczba świń w połowie 2012 r. będzie jeszcze o kilka procent mniejsza niż w lipcu 2011 r. i może ukształtować się na poziomie poniżej 13 mln sztuk" - czytamy w prognozie Agencji.

Biznes INTERIA.PL na Facebooku. Dołącz do nas i bądź na bieżąco z informacjami gospodarczymi

Prognoza

W opinii ekspertów, stan i struktura pogłowia trzody chlewnej wskazuje, że krajowa produkcja wieprzowiny w 2012 r. znacznie się zmniejszy. Poprawa opłacalności produkcji wieprzowiny, zapewniająca odwrócenie spadkowej tendencji w pogłowiu trzody chlewnej, możliwa jest tylko w przypadku dobrych tegorocznych zbiorów i znacznego obniżenia cen zbóż w drugiej połowie br.

Mniejsza podaż krajowej wieprzowiny oraz wzrost jej cen na rynku unijnym spowodowały wzrost cen detalicznych mięsa wieprzowego. W 2011 r. mięso to kosztowało w handlu o 5 proc. więcej niż w 2010 r. W rezultacie spadła konsumpcja wieprzowiny na korzyść tańszego mięsa drobiowego.

Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w ubiegłym roku spożycie mięsa wieprzowego w Polsce wyniosło 42 kg na osobę wobec 42,6 kg w 2010 r.

Tadeusz Wojciechowski, prezes Biura Promocji Jakości, dla Newserii:

PAP
Dowiedz się więcej na temat: mięso | wieprzowina | grill | drób | wiadomość
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »