Bezpieczniejsza żywność

Parlament przyjął pakiet czterech sprawozdań, które aktualizują i upraszczają procedury udzielenia zezwoleń na stosowanie sztucznych dodatków do żywności. Zasady wykorzystywania dodatków do produktów spożywczych są obecnie określone w kilkunastu odrębnych aktach prawnych. Nowe rozporządzenia stanowić będą istotne uproszczenie środowiska regulacyjnego i zmienią wymogi związane ze stosowaniem tych substancji zgodnie z najnowszą wiedzą naukową na ich temat.

Pierwsze rozporządzenie ustanawia ogólne ramy prawne dla jednolitej w całej UE procedury udzielania zezwoleń na stosowanie dodatków, enzymów i substancji smakowych. Pozostałe trzy regulują szczegółowe kwestie związane z dopuszczaniem na rynek każdej z trzech wymienionych kategorii substancji. Wykaz zatwierdzonych substancji będzie prowadziła Komisja Europejska po uzyskaniu oceny ryzyka dokonanej przez Europejską Agencję Bezpieczeństwa Żywności.

Wspólnotowe zezwolenie na stosowanie dodatków do żywności

Posłowie poparli ustanowienie spójnej i prostej procedury wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących, co zapewne spotka się z dobrym przyjęciem ze strony producentów żywności. Jednocześnie posłowie uznali, że procedura autoryzacji powinna być będzie bardziej przejrzysta, co zwiększy poziom ochrony konsumentów.

Reklama

Opowiadając się za zwiększeniem przejrzystości procedur administracyjnych dopuszczających stosowanie niektórych substancji w produktach spożywczych posłowie uznali, że wszystkie podejmowane decyzje i ich uzasadnienia muszą być podawane do publicznej wiadomości, a wniosek o dopuszczenie produktu na rynek KE będzie udostępniać Parlamentowi Europejskiemu, państwom członkowskim i zainteresowanym stronom.

Parlament zadbał o odpowiednią ochronę danych naukowych i innych informacji dostarczanych przez wnioskujących, które nie będą mogły być wykorzystane na korzyść kolejnego wnioskującego przez okres pięciu lat od daty wydania zezwolenia.

Proponowane rozporządzenie ustanawia ogólne ramy prawne dla trzech innych regulacji sektorowych dotyczących stosowania dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących.

Dodatki spożywcze muszą być bezpieczne dla konsumentów i nie mogą szkodzić środowisku

Posłowie z Komisji Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności zawarli stanowisko w sprawie rozporządzenia regulującego zastosowanie dodatków do żywności, takich jak słodziki, substancje barwiące, konserwanty, antyoksydanty, itp.

Rozporządzenie określa warunki dopuszczenia tych substancji do stosowania. Nie mogą one stanowić zagrożenia dla zdrowia konsumentów, ani wprowadzać ich w błąd. Dodatki do żywności nie mogą być stosowane w produktach spożywczych niepodlegających przetworzeniu, a słodziki i substancje barwiące nie będą mogły być dodawane do żywności przeznaczonej dla dzieci.

W poprawkach do projektu posłowie dodali zapis, zgodnie z którym dodatki do żywności nie mogą wpływać szkodliwie na środowisko naturalne, muszą wiązać się z korzyścią dla konsumenta i nie mogą wprowadzać kupujących w błąd stwarzając mylne wrażenie co do świeżości, jakości użytych składników, naturalności produktu oraz zawartości owoców i warzyw w produkcie. Dodatek do żywności wyprodukowany z organizmów zmodyfikowanych genetycznie będzie wyraźnie oznaczony poprzez umieszczenie obok nazwy lub oznaczenia 'E' słów "wyprodukowane przez organizmy zmodyfikowane genetycznie" lub "wyprodukowane z organizmów zmodyfikowanych genetycznie". Posłowie proponują także, aby etykiety opakowań środków spożywczych zawierających barwniki azowe zawierały ostrzeżenie, że mogą one wywoływać uczulenie.

Proces autoryzacji w praktyce będzie polegał na poddaniu stopniowej ocenie już znajdujących się na rynku substancji dodawanych do żywności (około 300 rodzajów), która rozpocznie się rok po wejściu w życie rozporządzenia. Po zakończeniu procedury, wszystkie substancje, które nie uzyskają autoryzacji będą musiały być wycofane z rynku.

Podobnym wymogom jak w przypadku dodatków do żywności podlegać będą enzymy spożywcze i środki aromatyzujące, które poprawiają smak, wygląd lub właściwości odżywcze produktów.

Źródło: EuroparlPress

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »