Bronisze: Kończą się truskawki, czas na maliny. Jak wyglądają ceny?
Coraz mniejsze są dostawy truskawek na rynku hurtowym w Broniszach, ale więcej jest malin i borówek amerykańskich. W pełni jest sezon na czereśnie - poinformował PAP rzecznik rynku Maciej Kmera. Truskawek jest coraz mniej i na ogół są słabej jakości, gdyż jest zbyt gorąco. Według plantatorów tych owoców główne zbiory się zakończyły, ale oczywiście późne odmiany truskawek będą się jeszcze pojawiały aż do jesieni.
Jak zaznaczył, truskawki są drogie, kosztują 12-15 zł za kilogram. Ich średnia cena w czerwcu br. wynosiła 8 zł/kg, podczas, gdy rok wcześniej 5,9 zł/kg. Z wyliczeń Kmery wynika, że w tym roku te owoce są o prawie 32 proc. droższe od średniej z ostatnich 5 lat.
Za to - jak wskazał ekspert - na rynku w Broniszach jest obserwowany wysyp czereśni krajowych, są już prawie wszystkie odmiany, w tym wiele nowych odmian. Ceny są zróżnicowane od 4 do 16 zł/kg (w zależności od jakości i wielkości).
Mimo to nadal jest zainteresowanie zakupem czereśni z importu, które spełniają oczekiwania kupców poszukujących dużych kalibrów owoców. Importerzy zapowiadają więc dalsze zakupy czereśni w Grecji i Hiszpanii.
Pojawiają się w coraz większej ilości krajowe maliny, ich cena wolno spada, obecnie kosztują one 30 -32 zł/kg - poinformował Kmera.
W ubiegłym roku w połowie lipca maliny kosztowały w sprzedaży hurtowej 14-20 zł/kg. Przypomniał, że Polska jest liderem w produkcji malin w UE.
W niewielkich na razie ilościach pojawiają się borówki amerykańskie, obecnie za kilogram tych owoców trzeba zapłacić do 28-36 zł/kg, ale - zdaniem eksperta - owoce te szybko będą taniały, gdyż Polska ma dużo plantacji borówek i jest jej czołowym producentem.
W ofercie na rynku hurtowym w Broniszach są też importowane m.in. z Grecji owoce pestkowe - brzoskwinie i nektarynki. Brzoskwinie oferowane są od 7 zł/kg, a nektarynki od 8 zł/kg. Dużo jest arbuzów, ale jest także na nie wysoki popyt, ceny są zróżnicowane od 2,6 do 4,5 zł/kg - tańsze z Włoch i Grecji. Ponadto sporo jest sycylijskich winogron, kosztują 11-14 zł/kg.
Na rynku warzyw następuje zamiana starych warzyw korzeniowych na nowe. Burak (młody obcięty) kosztuje 2-3 zł/kg, marchew - 2-2,5 zł/kg. W sprzedaży są jeszcze resztki cebuli białej starej w cenie 1,33 zł/kg, wzrosła podaż cebuli tegorocznej podsuszanej lub obranej - 2-4 zł/kg.
Stabilna jest podaż warzyw kapustnych (brokuł/kalafior/kapusta biała), kosztują 3-4 zł za sztukę. Mało jest fasoli szparagowej, co sprawia, że jej cena utrzymuje się na poziomie 11-13 zł/kg. Odmiany gruntowe powinny być tańsze, ceny prawdopodobnie spadną do 5-6 zł/kg - wskazuje ekspert.
Wzrosła podaży i spadły ceny ogórków do 2-3 zł/kg. Pojawiły się pierwsze dostawy ogórków z gruntu odmiany Śremski, najchętniej kupowane na przetwory małosolne.
Pomidory malinowe kosztują 3,85-5 zł/kg, troszkę tańsze te spod osłon. Zwiększyły się dostawy cukinii i kabaczków, cena "w pełni letnia", czyli 2,75-4 zł/kg. Więcej jest też krajowych bakłażanów, a cena 5-6 zł/kg skutecznie wyprze resztki importu z Holandii - zaznaczył Kmera.
Zdaniem Kmery na rynku hurtowym w Broniszach widać już początek wakacji, mniej kupują mazowieccy sklepikarze, którzy sygnalizują spadek obrotów. Równocześnie obserwowany jest wzrost poziomu zakupów wśród hurtowników z Podlasia, Mazur, Pomorza.
"Fale upałów niestety obniżają popyt na ulicznych straganach, bazarkach i targowiskach - konsumenci chętniej kupują w klimatyzowanych dyskontach" - zaznaczył ekspert zwracając uwagę na dużą konkurencję ze strony sieci handlowych.
Według Kmery "prognozy na resztę sezonu są niepewne", bo dużo będzie zależało od pogody. "Suchy i zimny maj, a po nim upalny i burzowy czerwiec jeszcze bardzie przekonuje plantatorów do inwestowania w uprawy pod różnymi typami osłon" - stwierdził.
BIZNES INTERIA na Facebooku i jesteś na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami
Zobacz również: