Cena karpia w górę. Droga ryba na Wigilię

Cena karpia przed tegorocznymi Świętami Bożego Narodzenia jest wyższa o około 40 proc. niż rok temu. Drogi karp na wigilijnym stole to efekt m.in. podwyżki cen zboża oraz wzrostu kosztów paliwa i energii.

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w listopadzie 2021 roku cena ryb i owoców morza wzrosła o 6,5 proc. w porównaniu z analogicznym miesiącem ubiegłego roku. Wzrost cen nie ominął również karpia, który jako ryba hodowlana jest szczególnie podatny na czynniki zewnętrzne, na przykład na zmianę cen paszy.

Warto przeczytać: Drogie święta Bożego Narodzenia

Cena karpia żywego - również cały, świeży, zalodowany w sieciach handlowych, nie wliczając promocji - oscyluje w granicach 17-24 zł  brutto za kilogram w zależności od regionu kraju. Można przyjąć średnią na poziomie 20 zł za kilogram - komentuje dla Interii Paweł Wielgosz, prezes zarządu Organizacji Producentów Polski Karp.

Reklama

Jak dodaje, cena karpia jest wyższa o około 40 proc. w porównaniu do ubiegłego roku.

Dlaczego karp zdrożał?

- Na cenę karpia wpływa przede wszystkim cena zboża na rynku, a ona wzrosła o około 20-30 proc. - tłumaczy Wielgosz. Karpie hodowlane żywią się paszą, w której skład wchodzi zboże. Na przyrost 1 tony ryb potrzeba od 5 do 6 ton ziarna zbóż.

Kolejnym elementem, który wpływa na podwyżkę ceny karpia jest wzrost kosztów pracy, paliwa oraz energii - wskazuje Wielgosz. - Nie bez znaczenia jest też znacznie mniejsza produkcja, spowodowana dużym spadkiem cen w latach ubiegłych począwszy od roku 2017. Ma to znaczenie, ponieważ cykl hodowlany karpia trwa 3 lata - dodaje prezes zarządu Organizacji Producentów Polski Karp.

Czytaj również: Rekordowe ceny karpia na święta 

Po ile karp w marketach?

Podwyżkę cen karpia widać w świątecznej ofercie popularnych sieci handlowych. W Biedronce za 100 g świeżego fileta z karpia trzeba zapłacić 4,29 zł. Rok temu cena wynosiła 2,99 zł. Lidl oferuje płat ryby o wadze 100 g za 2,99 zł wobec 2,19 zł w ubiegłym roku.

W sieci supermarketów Carrefour za 100 g karpia trzeba zapłacić 2,10 zł. Rok temu kilogram ryby kosztował tam 16,99 zł. E.Leclerc oferuje karpia w płatach w cenie 35,99 zł za kilogram, a w Dino kilogram mrożonego filetu z karpia kosztuje 44,99 zł.

Zobacz: Jak go przygotować karpia na Wigilię?

Dominika Pietrzyk

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »