Chleb znowu zdrożeje?

Przed nami kolejne podwyżki cen pieczywa. Według analityków wzrost cen wyrobów mącznych odczujemy w swoich portfelach już od stycznia - informuje "Gazeta Polska Codziennie".

Przed nami kolejne podwyżki cen pieczywa. Według analityków wzrost cen wyrobów mącznych odczujemy w swoich portfelach już od stycznia - informuje "Gazeta Polska Codziennie".

A mąka od października w zależności od jej rodzaju zdrożała od 8 do 11 proc. - wylicza "Codzienna".

Jednak eksperci wskazują, że cena zboża nie jest najważniejszym kosztem produkcji pieczywa, więc ewentualne podwyżki nie powinny być bardzo duże.

Tyle że dla najbiedniejszych chleb jest głównym pożywieniem i mogą go sobie kupić coraz mniej - podkreśla "GPC", wskazując, że nie tylko oni ograniczają jego spożycie. Bowiem jak wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w I półroczu statystyczny Polak zjadał 6,52 kg przetworów zbożowych, podczas gdy przed rokiem 6,66 kg, a 2 lata temu - 6,77 kg.

Reklama

Analitycy BGŻ oceniają, że i tak ceny pieczywa i produktów mącznych zmieniają się w stosunkowo niewielkim stopniu w porównaniu z bardzo dużymi miesięcznymi wzrostami cen owoców, warzyw czy drobiu.

W 2013 r. będziemy musieli zatem mocno zacisnąć pasa - komentuje "GPC".

Spada spożycie soków w Niemczech i w Polsce

Niemczech spada spożycie soków i napojów owocowych. W 2011 r. statystyczny Niemiec wypił ich 35 litrów, rok wcześniej - 36,3 litra. Mimo to Niemcy są największym konsumentem tych produktów w UE. Statystyczny Polak w ub.r. wypił 18 litrów soków i nektarów.

Jak wynika z najnowszych danych opublikowanych właśnie przez Fundację Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA), spożycie soków i napojów owocowych maleje w Niemczech od kilku lat. Statystyczny Niemiec wypił ich w 2009 r. 37 litrów, w roku 2005 - 40,0 litrów, a w roku 2000 - 40,6 litra.

Niemcy - to 26 proc. całkowitego unijnego rynku soków i nektarów, wynoszącego 2,7 mld litrów (kolejne miejsca zajmują: Francja, Wielka Brytania, Hiszpania oraz Włochy). Najchętniej spożywanymi przez Niemców sokami są od lat niezmiennie sok jabłkowy oraz pomarańczowy. W 2011 ich konsumpcja na 1 osobę wyniosła odpowiednio 8,0 i 8,2 litra. Trzecie miejsce zajęły nektary i soki z owoców cytrusowych - 5,7 litra/osobę.

Polacy preferują smak pomarańczowy (ok. 25 proc. sprzedaży soków), smaki warzywne, w tym marchwiowy (21 proc.), smak jabłkowy (14 proc.), mieszanki smakowe (12,3 proc.) oraz grejpfrutowy (10,3 proc.). Według Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS), rynek soków i nektarów w Polsce w 2011 r. szacuje się na 723 mln litrów. W stosunku do 2010 r. spożycie spadło o 10,8 proc.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: "Gazeta Polska" | chleb | gazeta polska codziennie | wzrost cen
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »