Drogie pomidory z importu? Czas na zbiory z polskich szklarni!
Trwa sezon na polskie pomidory szklarniowe, które zastępują w handlu odmiany importowane. W tym roku ceny pomidorów są wyraźnie wyższe, ale dostawy z rodzimych szklarni powinny nieco zbić ceny.
Grupa Polsat Plus i Fundacja Polsat razem dla dzieci z Ukrainy
Sezon na polskie pomidory szklarniowe zaczyna się już na przełomie marca i kwietnia. Część odmian dostępnych jest na sklepowych półkach przez cały rok. Ze względu na ilość światła najsmaczniejsze pomidory będą zbierane od maja do później jesieni. Polskie pomidory wyróżniają się ponadprzeciętną jakością oraz wyjątkowym smakiem - przekonują plantatorzy.
Pomidory zawierają wiele cennych składników, pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Warzywa te (choć z botanicznego punktu widzenia pomidor jest owocem, to polskie klasyfikacje towarowe zaliczają go do warzyw) słyną z bogactwa potasu, który dzięki działaniu moczopędnemu może obniżać ciśnienie krwi. W pomidorach znajdziemy także wapń, magnez i żelazo. Pomidory są bogate w likopen, związek odpowiedzialny za czerwoną barwę tych popularnych warzyw. Jest to jeden z silnych przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu pomidory pośrednio zapobiegają uszkodzeniom komórek i spowalniają procesy starzenia.
W pomidorach znajdziemy też dużo witaminy C, która wzmacnia odporność, chroni komórki i przyspiesza gojenie ran. Pomidory zawierają witaminę E i beta-karoteny, które również należą do przeciwutleniaczy i wykazują działanie przeciwnowotworowe. W pomidorach występują również witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Pomidor to zdecydowanie produkt dietetyczny. Składa się w większości z wody, co sprawia, że jest niskokaloryczny. 100 gramów tego warzywa to około 15 kcal. Co więcej, pomidor, podobnie jak wiele innych warzyw zawiera błonnik pokarmowy i niewiele cukrów.
Kupując pomidory zawsze warto jest zwracać uwagę na ich pochodzenie. Koncentraty, ketchupy, soki i inne przetwory wykonane z polskich pomidorów gwarantują ich najlepszy skład i smak, ze względu na korzystanie z warzyw zebranych w pełni sezonu przez polskich rolników - zachęcaj sprzedawcy i plantatorzy. Wybierając świeże pomidory również powinniśmy korzystać z polskich zasobów.
- Przede wszystkim sadzimy dobre smakowo odmiany, które dodatkowo świetnie wyglądają. Polski pomidor jest świeży, zerwany prosto z krzaka, nie traci walorów smakowych przez schładzanie, przez długi transport. Polski pomidor jest blisko klienta. My dzisiaj go zrywamy, a jutro jest na półce w sklepie - mówi Robert Kociszewski ze Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami.
Polska jest jednym z czołowych producentów pomidorów w Unii Europejskiej z rocznymi zbiorami zbliżającymi się do 1 miliona ton. Większość produkcji, bo ok. 75 proc. pochodzi z upraw pod osłonami. Najbardziej popularną odmianą w Polsce jest pomidor malinowy. Według badań realizowanych przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw pomidory są najczęściej, obok ziemniaków, jedzonym przez Polaków gatunkiem warzyw. W 2021 roku, co najmniej raz w tygodniu spożywało je 91 proc. badanych, a tylko co setny (1 proc.) nie jadł ich wcale. Ponad połowa badanych (51 proc.) deklaruje, że w sezonie spożywa pomidory kilka razy w tygodniu, a aż 24 proc. - codziennie lub prawie codziennie.
BIZNES INTERIA na Facebooku i jesteś na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami
***