Eksport wieprzowiny z krajów UE dramatycznie załamał się
W pierwszym półroczu 2014 r. Unia wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 1,3 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, czyli o 9 proc. mniej niż w tym samym okresie 2013 r. Eksport wieprzowiny do Rosji od stycznia do czerwca br. spadł w stosunku do tego samego okresu 2013 r. o prawie 85 proc. z ok. 350 tys. ton do ok. 54 tys. ton.
Polska w tym czasie wywiozła ok. 83 tys. ton wobec 154,4 tys. ton w analogicznym okresie ubiegłego roku. Kraje pozaunijne najchętniej kupowały w UE podroby i tłuszcze (44 proc.) oraz mrożoną wieprzowinę (43 proc.), jednak nawet tych wyrobów sprzedano mniej niż rok wcześniej - informuje Fundacja Programów dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).
Największy spadek wywozu dotyczył jednak świeżego mięsa, bo aż o ponad 30 proc. W opinii ekspertów obniżenie eksportu w pierwszej połowie tego roku - to wynik rosyjskiego embarga na to mięso. Rosja wprowadziła zakaz importu wieprzowiny z krajów UE pod koniec stycznia, po stwierdzeniu ASF u padłego dzika na Litwie.
Eksport wieprzowiny do Rosji od stycznia do czerwca br. spadł w stosunku do tego samego okresu 2013 r. o prawie 85 proc. z ok. 350 tys. ton do ok. 54 tys. ton. Znacznie obniżyły zakupy również Ukraina i Białoruś (spadek o 33 i 90 proc.).
Największymi odbiorcami wieprzowiny z UE w pierwszym półroczu tego roku stały się kraje azjatyckie - Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny. Chiny kupiły ponad 330 tys. ton tego mięsa, Hongkong - 180 tys. ton. Najbardziej zwiększyły się dostawy do Korei Płd. z 49 tys. ton do ponad 91 tys. ton (o 85 proc.)
Najwięcej wieprzowiny w tym roku wywiozły do krajów trzecich dotychczasowi liderzy sprzedaży: Niemcy, Dania, Hiszpania. Kolejne pozycje zajmują Holandia, Francja i Polska. Niemcy sprzedali 313 tys. ton tego mięsa, tj. o ponad 16 proc. mniej niż rok temu, ale Polska w tym czasie - aż o 46 proc. mniej. Sprzedaż natomiast zwiększyła Holandia o 12 proc. do 105 tys. ton.
_ _ _ _ _ _
Rosja nie zmieniła wielkości kontyngentów importowych na mięso w 2015 r. w stosunku do tego roku, jednak obowiązujące embargo spowoduje istotną zmianę jego dostawców. Unijne i amerykańskie mięso ma być zastąpione przez towar z Ameryki Południowej i Środkowej.
W 2015 roku kwota na import wołowiny do Rosji wyniesie 530 tys. ton, wieprzowiny - 430 tys. ton, a drobiu - 364 tys. ton. - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).
O tym, jaki kraj będzie dostawcą mięsa, zdecyduje Moskwa. W ubiegłych latach Rosja zarezerwowała znaczną część kwot dla dostawców z UE i USA, jednak w ciągu ostatnich 2 lat nastąpiły zmiany priorytetów.
Na początku 2013 r. Rosja wprowadziła zakaz importu amerykańskiej wieprzowiny i wołowiny, następnie zniesiono restrykcje dla wieprzowiny, a obecnie - od 8 sierpnia br. - wszystkie towary z USA są objęte embargiem. W podobnej sytuacji znajduje się UE. Zakaz importu wieprzowiny wprowadzono w styczniu br. na skutek afrykańskiego pomoru świń (ASF), ostatnie restrykcje dotyczą również wołowiny i drobiu. Sierpniowe embargo dotknęło również dwóch innych ważnych dostawców mięsa - Kanadę i Australię.
Rosja poszukuje obecnie innych źródeł zaopatrzenia. Największe szanse ma Brazylia, która w nadchodzącym roku prawdopodobnie przejmie znaczącą część kontyngentu na wołowinę i drób. Rosyjskie władze weterynaryjne zatwierdziły niedawno do eksportu ok. 30 brazylijskich zakładów.
Część kwoty na wołowinę może być zagospodarowana przez Paragwaj i Urugwaj, jednak Rosja będzie miała silną konkurencję m.in. ze strony Chin, które są obecnie głównym odbiorcą urugwajskiej wołowiny. Potencjalnym dostawcą może stać się Kolumbia, jednak tamtejsi eksporterzy czekają jeszcze na zezwolenie rosyjskich władz weterynaryjnych.
W poprzednich latach znaczne ilości wołowiny do Rosji wysyłał Meksyk. Innymi dostawcami wołowiny do Rosji mogą zostać jeszcze Kostaryka i Nikaragua, jednak wielkość sprzedaży z tych krajów będzie niewielka. Lukę w dostawach wołowiny na rynku rosyjskim może wypełnić również mięso bawole z Indii, które jest konkurencyjne cenowo.
W sektorze mięsa drobiowego obiecującym dostawcą jest Argentyna. Kraj ten wyraził niedawno zainteresowanie przejęciem rosyjskiego kontyngentu importowego na drób, przyznanego wcześniej UE. Skorzystać mogą także eksporterzy wieprzowiny i drobiu z Chile. Istotnym dostawcą drobiu do Rosji, poza Ameryką Południową, może stać się Turcja. Dynamika wzrostu eksportu drobiu z tego kraju jest w ostatnich latach bardzo wysoka, a głównymi odbiorcami tureckiego drobiu były do tej pory państwa Bliskiego. Wschodu. Kurczaki do Rosji może też dostarczać Tajlandia. Zgodę na eksport wieprzowiny na rosyjski rynek uzyskały niedawno Chiny. Rosyjskie władze weterynaryjne zatwierdziły dotychczas dziewięć chińskich zakładów przetwórczych.