Reklama

Energetyki tylko od lat 18? Ministerstwo Zdrowia zabrało głos, ale...

Jesienią sejmowa Komisja Zdrowia zajmie się tematem potencjalnego zakazu sprzedaży energetyków osobom, które nie ukończyły 18 lat. Portal wiadomoscihandlowe.pl zapytał, co na ten temat sądzi Ministerstwo Zdrowia. Odpowiedź resortu może rozczarować.

Pomysł ograniczenia sprzedaży energetyków powraca w Polsce regularnie, ostatnio z inicjatywy posła Patryka Wichera (Prawo i Sprawiedliwość), który w ubiegłym tygodniu apelował w Sejmie, by Komisja Zdrowia omówiła kwestię "nadużywania energetyków przez ludzi młodych". Zasugerował wprost możliwość zabronienia sprzedaży tego typu napojów dzieciom i młodzieży. Jak zdecydowano, dyskusja odbędzie się w listopadzie. 

Portal wiadomoscihandlowe.pl próbował dowiedzieć się, czy Ministerstwo Zdrowia poprze pomysł zakazania sprzedaży energetyków osobom poniżej 18. roku życia. W odpowiedzi portal otrzymał długi wywód na temat obecnego stanu prawnego, kampanii edukacyjnych prowadzonych przez MZ, warsztatów kulinarnych w przedszkolach i żłobkach itp. Nie otrzymano natomiast jakiejkolwiek deklaracji ministerstwa w sprawie ewentualnego ograniczenia sprzedaży napojów energetycznych do osób pełnoletnich.

Reklama

Poniżej w całości odpowiedź od Ministerstwa Zdrowia (pisownia oryginalna):

Zgodnie z generalną zasadą prawa żywnościowego żywność znajdująca się w obrocie nie może być niebezpieczna dla zdrowia i życia człowieka, a odpowiedzialność za jej bezpieczeństwo ponosi przedsiębiorca. Prawo żywnościowe jednoznacznie określa, że etykietowanie, reklama i prezentacja żywności, z uwzględnieniem m.in. informacji udostępnionych na jej temat w jakikolwiek sposób, nie może wprowadzać konsumenta w błąd. W świetle powyższego to obowiązkiem podmiotu wprowadzającego do obrotu środki spożywcze jest, aby były one prawidłowo oznakowane, w tym prezentowane i reklamowane zgodnie z przepisami prawa, w sposób rzetelny i niewzbudzający wątpliwości konsumenta m.in. co do informacji dla jakiej grupy konsumentów dedykowany jest dany środek spożywczy, a przez jaką grupę populacyjną nie powinien być on spożywany.

Zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154) napoje energetyzujące nie mogą być sprzedawane dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.

Należy mieć również na uwadze, że w świetle przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (...) (Dz. Urz. UE L 304 z dnia 22.11.2011 r., z późn. zm.) oznakowanie napojów energetyzujących wyraźnie wskazuje, że produkty te nie są zalecane dla dzieci. Zgodnie z przepisami ww. rozporządzenia nr 1169/2011 przedsiębiorcy wprowadzający napoje o wysokiej zawartości kofeiny zobowiązani są do umieszczenia na etykiecie ostrzeżenia "Wysoka zawartość kofeiny; nie zaleca się stosowania u dzieci, kobiet w ciąży i kobiet karmiących piersią".

Jednocześnie zgodnie z ustawą z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów (Dz. U. poz. 1492 i 1493), od dnia 1 stycznia 2021 r. została nałożona dodatkowa opłata na napoje z dodatkiem substancji o właściwościach słodzących oraz kofeiny lub tauryny. Celem ustawy jest wykorzystanie polityki fiskalnej jako narzędzia służącego promocji prozdrowotnych wyborów konsumentów. Wprowadzenie dodatkowej opłaty na napoje bezalkoholowe, w których składzie znajduje się co najmniej jedna substancja o właściwościach słodzących, kofeina lub tauryna ma na celu poprawę jakości diety przez ograniczenie spożycia produktów, których ilość w diecie powinna być ściśle limitowana.

Należy podkreślić, że oprócz rozwiązań legislacyjnych na rzecz promocji prozdrowotnych wyborów konsumentów istotne znaczenie ma także edukacja konsumentów w zakresie zasad prawidłowego żywienia.
W ramach prowadzonej przez Ministerstwo Zdrowia kampanii "Planuję długie życie" w 2021 r. zrealizowana została kampania społeczna zwiększająca świadomość Polaków na temat szkodliwości nadmiernego spożywania cukru i jego negatywnego wpływu na zdrowie. Kampania zrealizowana została w oparciu m.in. o radio, prasę i internet.

Główne cele kampanii:

  • promowanie prozdrowotnych wyborów żywieniowych oraz poprawa jakości diety przez ograniczenie spożycia słodkich napojów;
  • zwiększenie świadomości Polaków na temat szkodliwości nadmiernego spożywania cukru i jego negatywnego wpływu na ich zdrowie,
  • wzrost świadomości Polaków na temat weryfikacji zawartości cukru w produktach żywnościowych (sprawdzanie etykiet składu produktów żywnościowych),
  • propagowanie zdrowego stylu życia, w tym aktywności fizycznej i prawidłowego odżywiania się,
  • ograniczanie zachorowalności na nowotwory przez redukcję ryzyka, w tym szczególności cukru, w zakresie profilaktyki pierwotnej nowotworów.

W ramach projektu "Zdrowy styl życia dzieci i młodzieży" współfinansowanego z Norweskiego Mechanizmu Finansowego na lata 2014-2021 tematyce zdrowego odżywiania i zdrowego trybu życia dzieci poświęcony jest Moduł 1 pn.: Odżywianie i sport.

W latach 2022-2024 planuje się wdrożenie programu szkoleniowego dot. zdrowego stylu życia w żłobkach i przedszkolach, m.in. w formie wystąpień teatralnych czy warsztatów plastycznych o zdrowym stylu życia promujących nawyki żywieniowe (głównie w przedszkolach i żłobkach), warsztatów kulinarnych dla dzieci i ich rodzin, zajęć sportowych dla dzieci, pikników rodzinnych. Planowany jest także zakup drobnego sprzętu dla przedszkoli i żłobków niezbędnego do prowadzenia warsztatów kulinarnych i aktywności ruchowej oraz prowadzenie warsztatów dietetycznych i psychologicznych na temat zdrowego stylu życia skierowanych do rodziców, trenerów sportowych, opiekunów w przedszkolach.

Ponadto, od kilkunastu lat Główny Inspektorat Sanitarny oraz Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców realizują ogólnopolski program edukacyjny pn. "Trzymaj Formę!", którego celem jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin. Program jest inicjatywą propagującą zdrowy styl życia o unikalnym dwukierunkowym podejściu promującym zarówno zbilansowane odżywianie, jak również regularną aktywnością fizyczną. Na potrzeby programu opracowano nowoczesne materiały dydaktyczne przeznaczone dla nauczycieli, rodziców i uczniów.

Warto podkreślić, że w 2017 r. w ramach Narodowego Programu Zdrowia rozpoczęło swoją działalność Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. NCEŻ zrodziło się z potrzeby szerzenia rzetelnej wiedzy w zakresie żywienia i zdrowego stylu życia, pozytywnej zmiany postaw i nawyków żywieniowych, a w konsekwencji poprawy stanu zdrowia Polaków. NCEŻ ma za zadanie edukować różne grupy populacji zgodnie z  podejściem "evidence-based" czyli w oparciu o wiarygodne dowody naukowe. Portal jest wiarygodnym i łatwo dostępnym źródłem wiedzy. Każdy zainteresowany poprawą stanu swojego zdrowia i jakości życia, ma dostęp do wyników najnowszych badań, szeregu artykułów edukacyjnych, materiałów video i wielu innych praktycznych narzędzi pomagających w zmianie nawyków na prozdrowotne.

BIZNES INTERIA na Facebooku i jesteś na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »