Garnek pełen toksyny

Korzystasz z chińskich łyżek z tzw. czarnego nylonu? Natychmiast się ich pozbądź - ostrzega "Gazeta Wyborcza". Chińskie łyżki i łopatki z nylonu zawierają toksyczne substancje - alarmują naukowcy. Badania tych produktów przeprowadził państwowy Instytut Barwników i Produktów Organicznych w Zgierzu.

Instytut zbadał łyżki ogrzewając je w temperaturze 95 stopni, tak jakby mieszano nimi zupę lub inne gorące dania. Wyniki pokazały, że kuchenne przybory wydzielają rakotwórczą substancję - MDA, której w tego typu produktach nie powinno być. Dawka przekraczała nawet 10 tysięcy razy normy dopuszczone przez Unię Europejską.

-MDA potrafi się z łyżek uwalniać nawet przez rok. To się nie wygotowuje w pięć minut. Tyle czasu jesteśmy narażeni na jego rakotwórcze działanie - ostrzega dr inż. Lucjan Szuster, szef IBiPO.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: toksyny | 'Gazeta Wyborcza' | Gazeta Wyborcza | instytut | ostrzega
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »