Garnek pełen toksyny
Korzystasz z chińskich łyżek z tzw. czarnego nylonu? Natychmiast się ich pozbądź - ostrzega "Gazeta Wyborcza". Chińskie łyżki i łopatki z nylonu zawierają toksyczne substancje - alarmują naukowcy. Badania tych produktów przeprowadził państwowy Instytut Barwników i Produktów Organicznych w Zgierzu.
Instytut zbadał łyżki ogrzewając je w temperaturze 95 stopni, tak jakby mieszano nimi zupę lub inne gorące dania. Wyniki pokazały, że kuchenne przybory wydzielają rakotwórczą substancję - MDA, której w tego typu produktach nie powinno być. Dawka przekraczała nawet 10 tysięcy razy normy dopuszczone przez Unię Europejską.
-MDA potrafi się z łyżek uwalniać nawet przez rok. To się nie wygotowuje w pięć minut. Tyle czasu jesteśmy narażeni na jego rakotwórcze działanie - ostrzega dr inż. Lucjan Szuster, szef IBiPO.