Gigant waży 260 kg i rośnie!
Silvia Manteuffel w swoim ogrodzie w niemieckim Fuerstenwalde wyhodowała gigantyczną dynię.
To pierwsza przygoda pani Manteuffel z dyniami. Miała nadzieję na 100-kg okaz, lecz ten przeszedł już jej najśmielsze oczekiwania - waży bowiem aż 260 kg i stale rośnie. Dziennie potrzebuje 500 do 1000 litrów wody.
Dynia olbrzymia - gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Były uprawiane już 3000 lat przed naszą erą. Główne rejony uprawy to obecne tereny Meksyku, Gwatemali i południowe rejony USA. Na tym obszarze występują dzikie gatunki C. lundelliana Bailey oraz C. martinezii Bailey. Niektóre źródła podają że dynie były znane i uprawiane już 5000-7000 lat p.n.e.. Gatunki Cucurbita trafiły do Europy za pośrednictwem hiszpańskich żeglarzy, potem rozprzestrzeniły się na inne kontynenty.
W Polsce uprawiana jako roślina jednoroczna, czasami (rzadko) dziczejąca.
Owoc dyni jest jagodą fałszywą o zróżnicowanym kształcie i różnej wielkości, zależnie od odmiany, zrośniętą z dnem kwiatostanu stanowiącego zewnętrzną, mięsistą jego warstwę okrytą twardniejącą - w miarę dojrzewania - niezbyt grubą, zieloną, żółtą lub pomarańczową skórką. Średnia waga owoców ok. 50 kg. Wyrasta na miękkiej i obłej szypułce, co różni ten gatunek od dyni zwyczajnej. Rozwój pierwszych owoców hamuje rozwój następnych. Rośliny danej odmiany po wytworzeniu określonej liczby owoców zrzucają kolejne zawiązki. W jednym owocu znajduje się średnio 100-400 nasion okrytych łupiną. Rekordowy owoc dyni ważył 824,9 kg. Wyhodowali ją Jim i Kelsey Bryon w 2011 roku, dzięki czemu pobili rekord świata. Rekord Polski został pobity w 2011 roku podczas Mistrzostw Europy w Ludwigsburgu. Jan Styra wyhodował owoc o masie 580,5 kg. (wiki)
Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze