Reklama

GIS ostrzega: w smalcu Thalheimer Bauernwurst mogą być fragmenty metalu, spożycie niewskazane

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w środę o wycofaniu ze sprzedaży smalcu Thalheimer Bauernwurst w różnych wariantach smakowych ze względu na możliwość występowania fragmentów metalu.

GIS podał, że z uwagi na skargi konsumentów na obecność fragmentów drutu w opakowaniach, firma odpowiedzialna za produkt - Thalheimer Bauernwurst Deuerlein Vertriebs GmbH - zdecydowała o wycofaniu go.

Wycofanie dotyczy smalcu wieprzowego: ze skwarkami, ze skwarkami i boczkiem, ze skwarkami i jabłkiem, ze skwarkami i ziołami oraz ze skwarkami i cebulą.

Chodzi o smalec Thalheimer Bauernwurst 100 g, smak klasyczny, jabłkowy, cebulowy, ziołowy, bekonowy. Data trwałości 20.03.2020. Dystrybutorem w Polsce jest Aldi Sp. z o.o.

- - - - - -

4.10. informowaliśmy: Dwa zgony po spożyciu wędlin firmy Wilke. Firma dużo eksportuje

Dwie osoby zmarły po zjedzeniu wędlin skażonych listerią. Firma została teraz zamknięta.

Reklama

Firmę Wilke w północnej Hesji zamknięto po dwóch przypadkach zgonów po spożyciu wędlin tego producenta. Urząd weterynaryjny powiatu Waldeck-Frankenberg zarządził wstrzymanie produkcji - powiedziała rzeczniczka władz powiatowych. W kilku przypadkach w wyrobach tego producenta stwierdzono obecność listerii. Badania przeprowadzone w Instytucie im. Roberta Kocha stwierdziły bezpośredni związek między spożyciem wędlin firmy Wilke skażonych listerią a zgonem dwóch starszych osób w Hesji - donosi dziennik "Hessische-Niedersächsische Allgemeine".

Listeria to szczep bakterii wywołujących listeriozę, objawiającą się biegunką i gorączką. U osób z osłabionym systemem odpornościowym może wystąpić zagrożenie życia.

Jak podają władze powiatowe Waldeck Frankenberg, zgłoszonych zostało już tam dalszych 37 przypadków zachorowań, które mogą mieć także związek ze spożyciem wyrobów tej firmy. Powiat poinformował, że z handlu na całym świecie wycofane mają być produkty firmy Wilke oznakowane symbolami "DE EV 203 EG", oprócz puszkowanych konserw.

Obecność bakterii została stwierdzona w wędlinie "Pizzasalami" i serdelkach "Brühwurst". Po raz pierwszy skażenie listerią stwierdzono już w marcu br., lecz pomimo środków zaradczych firma nie mogła poradzić sobie z tym problemem. Także w następnych miesiącach przy kontrolach były zastrzeżenia. O sprawie poinformowana została prokuratura w Kassel.

Firma Wilke zatrudnia około 200 pracowników i eksportuje swoje produkty na cały świat. Dostarcza ona także swoje wyroby do placówek zbiorowego żywienia oraz szpitali i domów opieki.

Jak wyjaśnia producent, od początku roku zakład monitorował weterynarz. Obecność bakterii w produktach firmy stwierdzono po raz pierwszy w Hamburgu i w Badenii-Wirtembergii, co stało się na początku roku powodem do przeprowadzenia kontroli. Potem zarządzono generalne czyszczenie zakładu, lecz do tej pory nie udało się znaleźć źródła skażenia bakteryjnego.

Deutsche Welle

(dpa/ma)

Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »