Gorzki rok dla czekolady

Sprzedaż szwajcarskiej czekolady spadła w 2009 roku o 6,4 procent - poinformowała w tym tygodniu szwajcarska grupa producentów Chocosuisse.

Konsumenci przedkładają też tańsze czekolady nad wysokogatunkowe markowe wyroby. Ale i tak szwajcarscy producenci sprzedali w zeszłym roku 174 tony czekolady w postaci tabliczek, batoników, czekoladek i wielkanocnych jajek o wartości 1,6 mld dolarów.

Eksport spadł o 5,2 procent, do 106 tys. ton, czyli 60 procent rocznej produkcji czekolady w Szwajcarii.

Większość czekolady z alpejskiego kraju eksportuje się do Niemiec, a następnie do Wielkiej Brytanii, Francji i Stanów Zjednoczonych.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: procent | czekolady
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »