Najczęściej kurczaki, najrzadziej wołowina. Mięso w Polsce wraca do łask

Polacy jedzą więcej mięsa. W 2022 roku zjedliśmy go prawie trzy kilogramy więcej na osobę niż o rok wcześniej - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS). Ale zdaniem ekspertów już za 10 lat spożycie mięsa zacznie spadać - m.in. ze względu na unijne obostrzenia.

Polacy jedzą więcej mięsa. W 2022 roku jego spożycie na osobę wyniosło 73,4 kg. To o 2,9 kg więcej niż o rok wcześniej - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS). To oznacza, że w ciągu 2022 roku spożycie mięsa wzrosło w Polsce o ponad 4 proc. w porównaniu do roku 2021 - informuje GUS. 

Polacy najchętniej sięgają po kurczaka. Stanowi on prawie 60 proc. zakupów mięsa - wynika z danych aplikacji zakupowej Listonic. Na drugim miejscu jest wieprzowina (16,7 proc.). Niewiele mniejszy udział - 15,2 proc. - ma mięso z indyka, a 8,5 proc. - wołowina. 

Reklama

Tofu nie w modzie

W ubiegłym roku zanotowano też spadek popytu na zamienniki mięsa, takie jak seitan czy tofu. Z danych użytkowników Listonic wynika, że w 2022 roku wielkość zakupów tych produktów spadła o 63 proc. rok do roku. Za to poziom zainteresowania kupnem mięsa roślinnego był niemal identyczny w tym roku (w okresie od stycznia do sierpnia). 

Zdaniem ekspertów, cytowanych przez Portal Spożywczy, spożycie mięsa rośnie wraz ze wzrostem zamożności. Wskazują, że zjawisko to obserwowane jest również w Polsce. Po drugie - uważają -  deklarowanie w ankietach nie jedzenia mięsa nie zawsze się pokrywa z prawdą. Do tego mimo, że rośnie oferta roślinnych zamienników, ich rynek wciąż jest marginalny. A odchodzenie od mięsa - zjawisko widoczne w dużych miastach - ma niewielkie odzwierciedlenie na poziomie całego kraju. 

Polacy będą kupować mniej mięsa

Jak wynika z tegorocznych danych tendencja wzrostowa trwa. Od stycznia do sierpnia 2023 roku, w porównaniu do tego samego okresu roku poprzedniego, kupno mięsa i wędlin wzrosło o 6,3 procent. W tym - jak wynika z danych Listonic - wielkość zakupów mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiowego była w tym okresie o 10 proc. wyższa. Więcej kupowano też podrobów. Popyt na wędliny, kabanosy, kiełbasy i parówki wzrósł o 5,72 proc. 

Eksperci wyrokują jednak, że już wkrótce, po okresie wzrostu spożycia, konsumpcja mięsa się ustabilizuje. Nastąpi też wzrost udziału wołowiny na rzecz drobiu. Ich zdaniem, stabilizacja potrwa nie dłużej niż dekadę, po czym Polacy znów zaczną kupować mniej mięsa i wędlin. Na zmianę przyzwyczajeń żywieniowych mają wpłynąć m.in. regulacje unijne zwiększające koszty produkcji mięsa a także lobbing na rzecz ograniczania jego spożycia.

Co 10. Polak nie je mięsa

W Polsce wegetarianizm i weganizm deklaruje 10 procent Polaków między 18. a 65. rokiem życia - wynika z tegorocznego  raportu "Jak odżywiają się Polacy?", opracowanego przez Kukuła Healthy Food, producenta dietetycznego cateringu. Najwięcej wegan jest w grupie wiekowej 25-34 lata, zaś największą grupę wegetarian stanowią osoby w wieku 18-24 lata. Prawie 12 proc. respondentów zadeklarowało zamiar wypróbowania w najbliższym czasie diety wegetariańskiej, a 7 proc. - diety wegańskiej.

Ewa Wysocka




INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | wegetarianizm | weganizm | żywność
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »