Najdroższe warzywo świata w Polsce rośnie dziko. A Niemcy płacą 1000 euro za kg

Chmiel (Humulus lupulus) uważany jest za najdroższe warzywo świata. I choć jest to roślina pnąca z rodziny konopiowatych, pędy chmielu zyskały status najdroższego warzywa na świecie. To przez ceny, jakie na targach w zachodniej Europie osiągają i uznawanie ich za kulinarny rarytas. Może być jednak zaskoczeniem, bo najdroższe warzywo w Polsce traktuje się zwykle jak chwast.

  • Za najdroższe warzywo świata uznaje się chmiel, a dokładniej jego młode pędy. Jednak chmiel jako taki warzywem nie jest.
  • W Polsce częściej jednak dziko rosnący chmiel traktuje się jak chwast, a nie jak rarytas, który warty jest krocie.
  • W Europie nie brak jednak miłośników tego przysmaku, którzy za 1 kg pędów chmielu płacą nawet 1000 euro.

Co to najdroższe warzywo świata?

Pędy chmielu są uważane za najdroższe warzywo na świecie. Popularność tej rośliny szczególnie widoczna jest w zachodniej Europie. W Polsce chmiel zwykle uprawia się na szyszki, ale ma także zastosowanie jako składnik kosmetyków i leków. O tym, dlaczego jest takim rarytasem w Europie Zachodniej możemy przekonać się sami całkiem za darmo. Już bowiem można zbierać go w naszym kraju całkowicie za darmo.

Reklama

Najdroższe warzywo na świecie w Polsce chwastem. A Niemiec wydaje 1000 euro za kilogram

W Polsce chmiel często uważany jest za chwast, gdy dziko wdziera się pomiędzy pielęgnowane grządki. Tymczasem Niemcy, Francuzi czy Belgowie mają pędy chmielu za rarytas. Młode białe pędy nazywają "dzikimi szparagami", gdyż przypominają miniaturowe białe szparagi.

Niemcy są skłonni płacić za pędy chmielu nawet 1000 euro za kilogram w szczycie sezonu. Tymczasem właśnie teraz, na przełomie marca i kwietnia jest idealny czas, by w Polsce zbierać młode białe pędy chmielu. Później, gdy roślina nieco już wyrośnie i się zazieleni, będzie można spróbować jej w zazielenionej wersji.

Dwa rodzaje pędów chmielu. Białe są absolutnie najdroższym warzywem na świcie

Kulinarnie pędy chmielu dzieli się na dwa rodzaje - białe i zielone. Ten podział przebiega zupełnie tak samo, jak w przypadku szparagów. Białe nie wyrosły z gleby, a zielone to te, które już wzniosły się w promieniach słońca ponad grunt i nabrały koloru.

  • białe pędy chmielu - zbiór jest trudniejszy, ale cena jest wyższe. To za nie Niemcy płacą aż 1000 euro za 1 kg. Białych pędów chmielu musimy zacząć poszukiwać gdy wiosna się dopiero zaczyna. W marcu możemy rozglądać się w podmokłych miejscach, na przykład w okolicy rzek i stawów, gdzie zwykle widujemy chmiel. Pod wierzchnią warstwą gleby znaleźć można wówczas białe pędy chmielu. Właśnie białe pędy chmielu są uważane za najdroższe warzywo na świecie. Przede wszystkim dlatego, że zbiera się je żmudnie i trzeba się napracować, by uzyskać znaczną ilość, ale miłośnicy przekonują, że warto.
  • zielone pędy chmielu - zbiór jest łatwiejszy, a zielone pędy spotkać można wczesną wiosną w kwietniu, a możliwe jest ich zbieranie też później. W internecie można znaleźć wiele wskazówek dotyczących ich zbioru. Portal o tematyce kulinarnej beszamel.se.pl wskazuje, że najlepsze pędy to te, które łatwo da się je oderwać od łodygi, co znaczy, że wciąż są delikatne i soczyste. Wedle porad najlepiej odłamywać jedynie około 15 cm. Zielone pędy chmielu nie osiągają takich cen jak te białe, ale to wciąż bardzo drogi przysmak.

Jakie właściwości ma chmiel? Eksperci chwalą najdroższe warzywo świata

Oprócz walorów smakowych, które w zależności od opinii określane są jako zbliżone do jarmużu, orzechów czy sałatki, chmiel jest rośliną bogatą w prozdrowotne działanie. Specjalistyczny portal auraherbals.pl wskazuje na rozliczne właściwości chmielu. Tych najwięcej jest w szyszce, która w Polsce ma już ugruntowany status. Wedle wskazanych właściwości chmiel ma zastosowanie jako środek pomagający przy takich dolegliwościach, jak:

  • stany silnego niepokoju,
  • stany lękowe,
  • przewlekły stres,
  • bezsenność,
  • pobudzenie nerwowe,
  • dolegliwości ze strony układu moczowego.

Przemysław Terlecki 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: najdroższe | warzywa | ceny | chmiel | pędy chmielu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »