Największy na świecie tort w kształcie piramidy
21 maja 2011 r. w Rzeszowie zostanie podjęta próba pobicia rekordu Guinnessa w kategorii "największy na świecie tort w kształcie piramidy".
Wydarzenie to będzie towarzyszyć finałowi XVIII edycji Konkursu AGRO POLSKA. Firma Biofuturo Trade sp. z o.o. wspólnie z niemieckim producentem ekologicznej czekolady Meybona, której jest generalnym dystrybutorem, ufundowała 100 kg tego smakołyku potrzebnego do zrobienia rekordowego pod względem wielkości, tortu.
Organizatorem konkursu są MTR Międzynarodowe Targi Rzeszowskie, patronat nad nim sprawuje minister rolnictwa. Konkurs jest programem promującym najlepsze polskie produkty branży rolno-spożywczej. Każdego roku wyłania on oraz nagradza najlepsze polskie wyroby tej branży. Jego celem jest propagowanie działań kreujących pozytywny wizerunek produktów wytworzonych w Polsce dla zwiększenia zainteresowania odbiorców i kontrahentów oferowanymi artykułami, jak również ułatwienie wyboru towarów wysokiej jakości poprzez oznaczenie ich Godłem Promocyjnym AGRO POLSKA.
Finał tegorocznej edycji Konkursu towarzyszyć będzie Międzynarodowym Targom Żywności Ekologicznej EKOGALA 2011 oraz Międzynarodowym Targom Turystyki - Promocja Regionów i zgromadzi tysiące gości z Polski i z zagranicy.
Uroczystość Finałowa Konkursu AGRO POLSKA 2011 składać się będzie z dwóch części: ceremonii wręczenia nagród oraz imprezy promocyjnej Piknik AGRO POLSKA. W ramach ceremonii wręczenia nagród tegoroczni laureaci otrzymają statuetki, dyplomy i licencje, wręczona zostanie również nagroda specjalna - Statuetka Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla firmy wyróżniającej się osiągnięciami rynkowymi w branży rolno-spożywczej.
Podczas Pikniku rozdzielony zostanie ważący ponad tonę tort - zgłoszony do próby pobicia Rekordu Guinnessa. Ciasto będzie wykonane przez rzeszowską cukiernię Orłowski & Rak. Będzie to tort Taubera, który został nagrodzony Godłem AGRO POLSKA 2010. Do jego budowy użytych zostanie około 300 kg czekolady, 3 tys. jaj, 150 kg cukru, w sumie ponad 1200 kg surowców. Cały proces będzie trwać sześć dni, poczynając od wypieku placków składowych tortu, do zbudowania go w ostatnim dniu. Kulminacyjny moment położenia ostatniej warstwy będzie miał miejsce 21 maja około godziny 1300 w Hali PODPROMIE w Rzeszowie. Następnie tort zostanie zmierzony przez eksperta z urzędu miar, a całość wydarzenia udokumentowana i potwierdzona oświadczeniami komisji.
Następnie wszyscy obecni zostaną zaproszeni na degustację tortu i zwiedzanie Pikniku AGRO POLSKA, w ramach którego przygotowany zostanie specjalny sektor ze stoiskami laureatów Konkursu AGRO POLSKA prezentujących swe wyroby (w szczególności nagrodzonych w konkursie).