Nareszcie jest tanio

Ceny niemal wszystkich owoców i warzyw produkcji krajowej są niższe w stosunku do ubiegłego roku. Wynika to z dużej podaży tych produktów - poinformowała we wtorek Małgorzata Skoczewska z Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego w Broniszach.

Ceny niemal wszystkich owoców i warzyw produkcji krajowej są niższe w stosunku do ubiegłego roku. Wynika to z dużej podaży tych produktów - poinformowała we wtorek Małgorzata Skoczewska z Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego w Broniszach.

Bronisze to największy rynek hurtowy w Europie Środkowo- Wschodniej. Często zaopatrują się na nim handlowcy z Litwy, Łotwy i Estonii. Przyjeżdżają też kupcy z całej Polski.

Znacznie tańsze niż w przed rokiem są na rynku w Broniszach owoce. Ubiegły rok był wyjątkowo niekorzystny dla zbiorów owoców ze względu na silne mrozy, które wystąpiły na przełomie kwietnia i maja, i spowodowały olbrzymie straty w produkcji ogrodniczej.

W tym roku jest sporo czereśni, malin, wiśni i borówki amerykańskiej. Rosną dostawy śliwek. Pojawiły się już pierwsze jabłka z krajowych sadów.

Reklama

W Broniszach można kupić śliwki odmiany Cacańska Rana, Jerozolimka i Herman, które są oferowane w cenie od 3 do 5 zł za kilogram. W 2007 roku śliwki były o 30 proc. droższe.

Maliny kosztują o 1/3 mniej niż przed rokiem - od 8 do 12 zł za kilogram (rok temu 12-15 złotych).

Wiśnie do przetwórstwa kosztują średnio 3 zł za kilogram, to o 30 groszy mniej w porównaniu z lipcem 2007 r. Borówki amerykańskie kosztują tyle co rok temu - od 16 do 19 zł za kilogram.

Pierwsze tegoroczne jabłka odmiany Early Geneva w ofercie hurtowej kosztują od 2 do 4 zł/kg, tj. tyle co przed rokiem.

Zbiory truskawek z gruntu już się skończyły, jednak za kilka tygodni pojawią się one ponownie w sprzedaży - z plantacji jesiennych. Są już brzoskwinie i morele z polskich sadów. Nadal jest wielu nabywców na owoce z importu, choć krajowe odmiany są tańsze.

Sprzyjające warunki pogodowe spowodowały, że zbiory warzyw w tym sezonie są lepsze niż przed rokiem - stąd ich większa podaż i niższe ceny.

Cebula kosztuje średnio 1,20 zł za kilogram - o 20 proc. mniej niż w ubiegłym roku. Fasola szparagowa jest tańsza o 60 proc. (3 zł/kg). Kalafiory kosztują 2 zł za sztukę, kapusta 1,50 zł, czyli połowę ubiegłorocznej ceny. Tanieje papryka - zielona kosztuje 2 zł/kg tj. o 50 proc. mniej niż rok temu.

Droższe są jedynie młode ziemniaki. Powód to mniejsze plony wczesnych odmian ze względu na brak opadów w okresie wzrostu bulw.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: tanio | kilogram | owoców | 2 zł
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »