Nowe menu w Warsie. Dania są droższe, ale jest coś jeszcze gorszego
Wars wprowadził nowe menu w pociągach PKP Intercity. Pasażerowie zobaczyli nie tylko nowe dania, ale także wyższe ceny oraz zmniejszone porcje niektórych z nich. Za kotleta schabowego trzeba teraz zapłacić 42 zł, zamiast 39,50 zł jak do tej pory. Spółka tłumaczy zmiany "dostosowaniem oferty do potrzeb klientów", a podwyżki - "wzrostem rynkowych cen produktów i usług".
Nowe menu w wagonach restauracyjnych Wars w pociągach PKP Intercity obowiązuje od 26 października. - W wagonach gastronomicznych Wars menu jest aktualizowane dwa razy w roku tj. na wiosnę oraz jesienią - powiedział Grzegorz Bębenek, główny specjalista ds. marketingu spółki, cytowany przez portal rynek-kolejowy.pl. Wzrosły cen dań oraz napojów, a niektóre porcje są mniejsze.
Po podwyżce cen w pociągach EIP Pendolino podrożały niemal wszystkie śniadania. Do wyboru jest np. domowa jajecznica na maśle, śniadanie polskie czy frankfurterki na gorąco - wszystkie kosztują więcej o 10 groszy. Racuchy z jabłkami i kremowym jogurtem podrożały mocniej, bo z 23,50 do 25 zł - wylicza serwis polsatnews.pl.
Również zupy poszły do góry. Za staropolski żurek na zakwasie zamiast 17,50 zł, trzeba zapłacić 18 zł. Jeżeli chcemy zjeść także drugie danie, to na kotlet schabowy musimy wydać już 42 zł.
Podrożały też wszystkie napoje alkoholowe oferowane w Warsie. Jasne piwo kosztuje 15 zł, a za pszeniczne trzeba zapłacić więcej o złotówkę. Lampka czerwonego wina to koszt 25 zł. Zdrożały także niektóre rodzaje kawy - za czarną trzeba teraz dać o złotówkę więcej (11 zł), a herbata kosztuje 10 zł.
W menu Warsu pojawiły się także nowe dania, których do tej pory nie oferowano. - Podstawowym atutem odświeżania karty jest zachowanie różnorodności oraz sezonowości oferowanych dań i napojów. W ofercie wyróżniamy dania stałe takie jak: jajecznica, żurek czy schabowy oraz dania sezonowe. Dodatkowo nowe dania, które pojawiają się w karcie są odpowiedzią na prośby pasażerów - podaje Bębenek.
W Warsie pasażerowie nie zamówią już makaronu tagliatelle z sosem bolognese oraz ryżu ze smażonymi warzywami. Zamiast tego pojawiło się chili con carne (za 38 zł) oraz sałatka z kurczakiem. W menu znajdziemy także nową sałatkę z mango i suszonymi pomidorami za 26 zł, oraz tortillę z szarpaną wieprzowiną za 36 zł. Całkowitą nowością jest opcja wegańska w postaci makaronu z sosem pomidorowym, za który trzeba zapłacić 35 zł.
Niektóre dania nie tylko zdrożały, ale zostały także zmniejszone ich porcje. Danie z kotletem schabowym do tej pory ważyło 530 gramów i kosztowało 39,50 zł. Po zmianach porcja waży 460 gramów, a cena wzrosła do 42 zł. To samo stało się z daniem z filetem z kurczaka (kiedyś; 410 gramów za 39,50 zł, teraz; 380 gramów za 42 zł).
Skąd takie podwyżki w Warsie? Wszystkiemu winna jest inflacja, a także zmiana menu, które ma "odpowiadać na potrzeby klientów". - W związku z wprowadzeniem nowego menu ceny dań zostały nieznacznie podwyższone, co jest związane z wzrostem rynkowych cen produktów i usług - podsumowuje Grzegorz Bębenek. Poprzednim razem Wars zmienił swoje menu oraz podwyższył ceny dań w maju tego roku.