Nowe rozwiązanie. Niemiecki browar wprowadzi na rynek piwo w proszku
Firma Klosterbrauerei Neuzelle zamierza wprowadzić na rynek proszek, który po zalaniu go wodą w kilka chwil zamieni się w lagera - poinformowały wiadomoscihandlowe.pl.
Nowe rozwiązanie ma być dostępne jeszcze w tym roku. Firma przekonuje, że będzie to punkt zwrotny w kwestii ograniczenia śladu węglowego w eksporcie złotego trunku - zamiast butelek i skrzynek podróżować będą bowiem paczki z lekkim proszkiem.
- Obliczyliśmy, odnosząc to do Niemiec, że możemy sami ograniczyć emisję CO2 o 3 do 5 proc. - powiedział dyrektor generalny browaru Stefan Fritsche portalowi thedrinkbusiness.com.
Na razie piwo będzie dostępne jedynie w wersji bezalkoholowej, ale producent chce rozwinąć pełną gamę piw z proszku.
- Chcemy pełnego smaku piwa, dodając dwutlenek węgla i alkohol w proszku. Wszystko możemy zrobić przy użyciu proszku. I to jest fascynujące, że nam się udało - mówi Fritsche.