Obiad z odliczaniem czasu. Kraj w Europie ma plan na przesiadujących klientów
Coraz więcej austriackich restauracji ustala dla swoich gości limity czasowe - informuje PAP. Nie chce aby zbyt długo przesiadywali w lokalach i blokowali miejsce przy stolikach. Rozwiązanie to cieszy się szczególną popularnością w Salzburgu, gdzie w sierpniu i we wrześniu odbywają się festiwale muzyczne i teatralne. Limity wyznaczyli też restauratorzy z Wiednia.
W stolicy Austrii limit wyznaczony dla gości waha się od półtorej do dwóch godzin. Krócej zwykle pozwalają spędzić przy stoliku lokale specjalizujące się w azjatyckiej kuchni. Dłużej - typowe austriackie restauracje serwujące sznycle - informuje wiedeński portal informacyjny “Heute”. Pomysł nie wszystkim się spodobał. Cytowani przez portal klienci skarżą się, że zostali zaproszeni do wyjścia z lokalu mimo, że wciąż zamawiali napoje i mieli na swoim koncie wysoki rachunek.
W Salzburgu - jednym z najpiękniejszych alpejskich miast - limit pobytu w większości restauracji wynosi dwie godziny. Właściciele lokali zdecydowali ograniczyć klientom czas spędzany przy stolikach w obawie, że powtórzą się sytuacje z poprzednich lat. Wielokrotnie gościom zdarzało się zasiedzieć, przez co blokowali miejsca zarezerwowane przez kolejnych klientów. “W skrajnych przypadkach nowo przybyli musieli czekać na zamówiony stolik nawet kilkadziesiąt minut” - informuje PAP.
Aby uniknąć tego typu sytuacji, restauratorzy zdecydowali, że przy dokonywaniu rezerwacji online ustalany będzie domyślny limit ich pobytu w lokalu. Zamawiający stolik mają jednak możliwość przedłużenia tego czasu, ale muszą to wyraźnie zaznaczyć w formularzu.
Elisabeth Gruber, właścicielka salzburskiej restauracji, w rozmowie z austriacką telewizją ORF przyznała, że goście rozumieją decyzję przedsiębiorców i - jak do tej pory - nie spotkała się z krytyką wprowadzonego rozwiązania. – Zasadniczo, właściciel musi po prostu zarabiać. Są okresy, kiedy jest tłoczno, a są okresy, kiedy ruch jest mniejszy – powiedziała cytowana przez PAP Gruber, dodając, że najważniejszym kryterium jest komfort klientów, którzy mają pewność, że zarezerwowany stolik jest gotowy w momencie ich przybycia do lokalu.
Od połowy lipca do końca sierpnia w Salzburgu trwa Salzburger Festspiele - letni festiwal muzyczny i teatralny, uznany za największy w Europie. Są na nim prezentowane spektakle operowe, teatralne i koncerty muzyczne znanych orkiestr. Co roku występuje też słynna, Wiedeńska Orkiestra Filharmoniczna. We wrześniu, w mieście organizowane są wystawy czasowe. Wtedy też rozpoczyna się sezon teatralny i koncertowy.
Podobne ograniczenia dotyczące limitu czasu spędzanego w restauracjach obowiązują też w Niemczech. “W wielu dużych miastach przydzielanie przedziałów czasowych jest powszechną praktyką. W Monachium , Berlinie i Hamburgu jest to już normą” - czytamy w niemieckiej gazecie “Merkur”. Przed trzema laty takie ograniczenia próbowały wprowadzić latem, kiedy panuje największy tłok, niektóre restauracje w Madrycie i Barcelonie. Zwyczaj jednak się tam nie przyjął.