ONZ ostrzega: Uważaj na Chińskie
Zdaniem ekspertów ONZ, Chiny powinny pilnie zreformować swój system kontroli produkcji żywności. Prezentując w w Pekinie raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na temat jakości chińskiej żywności, przedstawiciel ONZ w Chinach Chalid Malik zaznaczył, iż chiński narodowy system kontroli wymaga w tej dziedzinie pilnej analizy i zmian.
Przede wszystkim zaś - podkreślił - władze winny nasilić nadzór nad jakością produkowanej żywności oraz doprowadzić do tego, by przedsiębiorstwa w pełni odpowiadały za swoje produkty. Należy także stworzyć instytucję, do której byłyby kierowane i rozpatrywane skargi konsumentów.
Z kolei przedstawiciel WHO Tony Hazzard, który w imieniu swej organizacji prezentował w Pekinie raport nt. chińskiej żywności, podkreślił iż w ostatnich latach eksport żywności z Chin wzrastał średnio o 20 procent rocznie, by sięgnąć w 2006 roku wartość 27 miliardów dolarów.
"Jedynym sposobem przywrócenia zaufania do chińskiej żywności obecnie na świecie jest wprowadzenie efektywnego systemu kontroli jej jakości - od producenta po produkt znajdujący się już na stole klienta; mamy nadzieję, że zostanie to zrobione" - powiedział Hazzard.
Raport WHO i oceny ekspertów ONZ stanowią reakcję na skandal, związany z dodawaniem przez chińskich producentów przemysłowej melaminy do rozwodnionego mleka, co miało zapewnić lepsze wyniki badań laboratoryjnych produktu. Melamina spowodowała śmierć co najmniej czworga chińskich dzieci, karmionych "wzbogaconym" w ten sposób mlekiem. Tysiące dzieci zachorowało. Skandal objął wiele produktów mlecznych i słodyczy - w tym eksportowanych do wielu państw.