Oszustwa w zakładach mięsnych w Hiszpanii
Zakłady mięsne w Burgos w Hiszpanii sprzedawały hamburgery wołowe, w których nie było wołowiny. W związku z oszustwem aresztowano 14 osób. Hamburgery od 15 lat można było kupować we wszystkich hiszpańskich regionach.
Uczciwość, przejrzystość i rygor - to hasło zakładów mięsnych w Burgos i słowa drukowane na wszystkich etykietkach dołączanych do produktów, naklejanych również na oszukane hamburgery. Zgodnie z informacją, ich głównym składnikiem powinna być wołowina. Jednak zamiast niej do wyrobu hamburgerów używano wieprzowiny z dużym dodatkiem słoniny.
Dochodzenie trwało dwa lata, podczas których przeprowadzono ponad 50 analiz próbek pobranych z terytorium całego kraju. Wszystkie wykazały skład niezgodny z opisem. Nie jest to pierwsze oszustwo dokonane w Hiszpanii przez zakłady mięsne. W ubiegłym roku wyszła na jaw sprzedaż końskiego mięsa zamiast wołowiny i klopsów z kurczaka sprzedawanych jako wołowe.