Pełznie mięso za złotówkę

Coraz bliżej do sezonu na winniczki. W tym roku w wojewódzkie lubuskim zezwolono na zbiór 153 ton tych ślimaków. Skupowane będą przez osiem firm, które otrzymały na to zezwolenia. Ślimaki będzie można zbierać przez cały maj poinformowała rzeczniczka wojewody lubuskiego Małgorzata Nowak.

Zgodnie z decyzją wojewódzkiego konserwatora przyrody sezon rozpocznie się pierwszego maja i potrwa do końca tego miesiąca, a średnica zbieranych winniczków musi być większa niż 3 cm.

Wytrawni zbieracze ślimaków, w sprzyjających warunkach są w stanie jednego dnia zebrać nawet kilkadziesiąt kg winniczków.

Cena po ile firmy będą skupywać winniczka obecnie nie jest znana, wiadomo że będzie zależeć od rejonu Polski. W zeszłym roku płacono od 80 gr do 1 zł za kilogram.

Największy limit 35 ton otrzymało przedsiębiorstwo "Las" Skwierzyna-Gorzów Sp. z o.o. Jak powiedziała Anna Mickowska z tej firmy, w ubiegłym roku ceny za kg ślimaków sięgały tam 80 gr, a przedsiębiorstwo wykorzystało określony wówczas limit w całości. "Las" mięso ślimaków sprzedaje głównie jako półprodukt do Europy Zachodniej, tylko niewielką część przetwarza na miejscu. Specjalnością zakładu są ślimaki po burgundzku, które można znaleźć w polskich sklepach.

Reklama

Polskie winniczki uważane są za smaczne i "ekologiczne". Zajadają się nimi głównie Francuzi i Włosi. Odpowiednio przyrządzone przypominają w smaku mięso drobiowe. Winniczek żyje około pięciu lat, dojrzałość płciową osiąga w wieku trzech lat. Jeden ślimak składa blisko 60 jaj. Choć są obupłciowe, do zapłodnienia potrzebne są dwa ślimaki. Młode ślimaczki przychodzą na świat w maju.

Przykładowy przepis na ślimaki:

Ziołowa burgundia z tagliatelle w towarzystwie świeżych warzyw Autorami przepisu są: Marek Adamek i Tomasz Krzyżanowski z Hotelu Topaz w Poznaniu.

Składniki: tagliatelle, śmietana, niebieski ser pleśniowy, cytryna, sól, pieprz biały.

Sos: ślimaki, pomidory konserwowe, czosnek, cebula, białe wino, masło, bazylia, oregano, sól, pieprz biały.

Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente, zahartować. Na rozgrzanej patelni wybić śmietanę z dodatkiem sera. Na sklarowanym maśle zeszklić cebulę z dodatkiem czosnku, dodać zmiksowane pomidory, przyprawić solą, pieprzem, cytryną i białym winem. Makaron podgrzać, a następnie polać sosem śmietanowym. Podsmażyć ślimaki na maśle i ułożyć na sosie pellati.

Tydzień w biznesie - wideofelietony Tadeusza A. Mosza - nowość w polskim internecie - zobacz!

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: mięso | winniczki | ślimaki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »