Polacy chętni na lody. Wartość rynku przekracza 3 mld zł

Na patyku, w pudełkach, na bazie śmietany lub owoców - Polacy coraz częściej sięgają w cieplejsze dni po lody. Wykorzystują to ich producenci, którzy w przygotowywaniu swojej oferty uwzględniają sezonowość tego biznesu i często prześcigają się w nowych pomysłach co do smaków. Dla tych, którzy prowadzą swoją działalność również stacjonarnie, w lokalach, ten rok może być kluczowy pod względem powrotu do wolumenów sprzedaży sprzed pandemii - branża nadal boryka się z problemami związanymi z restrykcjami covidowymi.

  • Rynek lodowy w Polsce rozwija się z roku na rok - obecnie jego wartość wynosi 3,6 mld zł. 
  • Polacy sięgają najczęściej po lody na patyku czy rożki; chętnie wybierają także te w formacie familijnym.
  • Producenci kierują do konsumentów nową ofertę, jednocześnie starając się odrobić straty spowodowane pandemią, która zamknęła lodziarnie, nie pozwalając na sprzedaż stacjonarną. 

Dłuższe i cieplejsze dni sprawiają, że wśród konsumentów zmieniają się preferencje zakupowe. Nie inaczej jest w przypadku słodyczy, gdy klienci sklepów często wiosną i latem zamieniają czekoladę czy ciastka na lody. A tych do wyboru jest coraz więcej. Na rynku pojawiają się kolejni producenci, którzy, podobnie jak działające od lat firmy, rozwijają swoją ofertę produktową. Przekłada się to na wartość sprzedaży, która po czasie pandemii znów rośnie. 

Reklama

Polacy jedzą coraz więcej lodów

Jak wynika z analiz firmy Euromonitor spożycie lodów w Polsce rośnie. Dekadę temu jedliśmy średnio 3,9 litra lodów na osobę rocznie. W 2022 roku było to już 5,7 l. Prognozy wskazują, że wolumen ten osiągnie wartość 6,7 l w 2025 roku. Badania pokazują, że wśród Polaków tylko 4 osoby na 1000 deklarują, że nie jedzą lodów. Oznacza to, że 99,6 proc. populacji sięga po zimne desery

Dane przekazane przez firmę Wedel wskazują, że roczny średni wzrost sprzedaży lodów w skali roku w ciągu ostatnich lat wyniósł 10,6 proc. Obecnie wartość rynku wynosi około 3,6 mld zł, z czego nowe produkty stanowią 8 proc. wolumenu. Świadczy to o tym, że klienci chętnie sięgają po nowe smaki. Największy wzrost odnotowywany jest w kategorii lodów impulsowych, a więc np. na patyku, rożków, w formie kanapek czy batonów. W porównaniu do 2021 roku w roku poprzednim wzrost sprzedaży ukształtował się na poziomie 11,8 proc. Tego typu produkty stanowią 56 proc. całej sprzedaży. Drugie w kolejności są lody familijne, sprzedawane w pojemnikach - ich udział w rynku wynosi 35 proc. Najmniej popularne są multipacki, czyli lody pakowane po kilka sztuk - ich odsetek w całej sprzedaży wynosi 8 proc. 

Jak wskazuje Wedel, opierając się na danych NielsenIQ, tzw. segmenty premium i superpremium rozwijają się najszybciej. Mowa tu o lodach o nieco bardziej wyszukanych smakach niż tradycyjna śmietanka czy czekolada. Producenci coraz częściej decydują się na smaki tropikalne, z nieco droższymi dodatkami - co finalnie znajduje odzwierciedlenie u konsumentów, ciekawych nowych deserów. 

- Zjawisko to pokazuje, że niezależnie od pełnej wyzwań sytuacji ekonomicznej i deklaracji nt. ograniczania wydatków na dobra codziennego użytku, Polacy nie rezygnują ze słodyczy, bo znajdują w nich chwilę przyjemności. Jednocześnie uzasadnienie dla rosnącej popularności lodów premium w obliczu presji kosztowej wyjaśnia też fakt, że zakup ten, choć jednostkowo droższy, nadal stanowi tańszą alternatywę dla wyjścia do kawiarni czy cukierni - mówi Katarzyna Kowalczyk, marketing managerka w Wedlu. 

Model biznesowy się zmienia

Marcin Snopkowski, dyrektor generalny w firmie Grycan-Lody od pokoleń wyjaśnia Interii, że ostatnie trzy lata były dla branży bardzo trudne. Wskazuje, że mimo rosnącej wartości rynku lodów i zniesieniu pandemicznych ograniczeń, w wielu obszarach sytuacja nie wróciła do stanu sprzed 2020 roku.

Z punktu widzenia naszych lodziarnio-kawiarni, które w dużej mierze znajdują się w galeriach handlowych, pandemia COVID-19 spowodowała zamknięcie galerii, a następnie spadek liczby osób odwiedzających centra handlowe, jak również znacząco zmieniła zwyczaje zakupowe Polaków. Konsumenci są dziś częściej nastawieni na dokonanie konkretnych zakupów - spędzają w galeriach zdecydowanie mniej czasu. Niespotykany od bardzo wielu lat wzrost kosztów surowców i opakowań oraz kosztów produkcji zmusił w poprzednim roku producentów lodów do znaczących korekt cen swoich produktów, co przekłada się na sprzedawane wolumeny. Pandemia, niestabilna sytuacja gospodarcza, wysoka inflacja kosztowa, wojna za naszą granicą wschodnią sprawiły, że ostatnie trzy lata wymagały dopasowywania modelu biznesowego do ciągle zmieniających się warunków - tłumaczy Snopkowski. 

Przedstawiciel firmy Grycan jest jednak optymistą - przyznaje, że pomimo inflacji klienci nadal kupują lody, co jego zdaniem jest wynikiem siły marki - choć na rynku funkcjonuje ona od 2004 roku, lody "od Grycana" były dostępne przed wojną. Nieco inaczej jest w przypadku Wedla, który lody postanowił sprzedawać niedawno - pierwsze produkty pojawiły się dopiero w 2018 roku. Jak jednak przyznają sami przedstawiciele tej marki, wykorzystują oni fakt, że jak wynika z wewnętrznych badań firmy, 87 proc. Polaków wybiera lody w czekoladzie, która jest flagowym produktem firmy. Podkreślają oni również, że produkcja lodów pozwala zmniejszyć sezonowość biznesu - latem słodkie tabliczki zamieniane są na zmrożone desery. 

- Jeżeli mowa o czekoladzie nie można mówić o żadnej innej, jak tylko naszej - oryginalnej wedlowskiej. Wykorzystujemy (w produkcji lodów - red.) zarówno czekoladę mleczną, jak i gorzką, a także klasyczną białą i białą karmelową - wyjaśni Interii Krzysztof Rutkowski, technolog produktu w Wedlu, gdzie produkcja skupiona jest wyłącznie na lodach impulsowych. 

Producenci słuchają konsumentów... i siebie samych

Rutkowski, który w Wedlu osobiście nadzoruje proces tworzenia nowych smaków lodów, przyznaje, że od pomysłu do końcowej produkcji mija średnio od 6 do 10 miesięcy, w niektórych przypadkach nawet dłużej. 

- Czas jego trwania zależy od poziomu skomplikowania danego pomysłu, na przykład pod względem formy czy unikalnej struktury produktu. Bardzo istotnym i czasochłonnym elementem tego procesu jest analiza trendów, sytuacji rynkowej, obserwacji innych kategorii i bardziej rozwiniętych rynków, dlatego poza pracą nad samym NPD (ang. new product development - wprowadzenie produktu na rynek - red.), kolejne kilka miesięcy zajmuje nam kompleksowe wdrożenie konkretnego pomysłu - mówi ekspert, dodając, że często to sam zespół eksperymentuje nowe smaki, które ostatecznie trafiają na produkcję. 

W przypadku lodów Grycan analizowane są wyniki sprzedaży produktów zarówno w sklepach, jak i w lokalach. 

- Dzięki lodziarnio-kawiarniom jesteśmy blisko klientów i uważnie analizujemy ich zachowania oraz potrzeby, co przekłada się na nasze decyzje dotyczące wprowadzania nowości. Widzimy, że klienci chcą być zaskakiwani oryginalnymi kompozycjami znanych i lubianych smaków. (...) Poszukując nowinek konsumenci chętnie sięgają także po produkty z roślinnych składników - mówi Snopkowki, tłumacząc wprowadzenie do oferty lodów wegańskich. 

Na ten moment firma Grycan skupia się na odbudowaniu kapitału po pandemii, jednocześnie kontynuując sprzedaż lodów familijnych.  

- Mamy nadzieję, ze rok 2023 będzie pierwszym od blisko trzech lat pełnym rokiem bez ograniczeń sprzedaży w naszych lodziarnio-kawiarniach. Zewnętrzne czynniki, w tym między innymi rosnące koszty surowców i energii sprawiają, że w bieżącym roku jednym z priorytetów pozostaje odbudowa i utrzymanie rentowności naszych lodziarnio-kawiarni - podsumowuje Snopkowski.

Paulina Błaziak

Zobacz również:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: lody
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »