Polska trzecim producentem marchwi w Unii Europejskiej

W ubiegłym roku zebrano w Polsce 733 tys. ton marchwi, co plasuje nasz kraj na pozycji trzeciego największego producenta tego warzywa w UE, z 12 procentowym udziałem w unijnej produkcji.

Jak podał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, uprawa marchwi zajmuje około 22 tys. ha, co daje jej drugie miejsce, po cebuli, pod względem powierzchni uprawy warzyw gruntowych w kraju. 

Ponieważ marchew jest rośliną klimatu umiarkowanego, uprawia się ją na terenie całego kraju, ale większość (70 proc.) upraw znajduje się na terenie sześciu województw: mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego, lubelskiego, wielkopolskiego, łódzkiego i świętokrzyskiego.

Zbiory marchwi w Polsce uzależnione są w znacznym stopniu od warunków agrometeorologicznych panujących podczas wegetacji. W latach 2015-2020 zbiory marchwi w kraju były zróżnicowane i wynosiły od 678 tys. ton do 827 tys. ton.

Reklama

W 2020 r. według szacunków GUS w Polsce zebrano 733 tys. ton marchwi, o 8 proc. więcej niż w roku 2019.

Marchew to jedno z najważniejszych warzyw uprawianych w naszym kraju, którego popularność wynika z wszechstronnego zastosowania oraz z walorów smakowych i zdrowotnych.

W Polsce marchew wykorzystywana jest przez przemysł przetwórczy do produkcji soków i mrożonek oraz do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik wielu potraw.

- Popyt wewnętrzny na marchew ze strony krajowego przemysłu spożywczego oraz konsumentów bezpośrednich pozwala na zagospodarowanie prawie całej produkcji krajowej.

Z tego powodu z granicę sprzedajemy stosunkowo niewielkie ilości tego warzywa - poinformował wiceszef KOWR Marcin Wroński.

W latach 2015-2019 wolumen polskiego eksportu marchwi wynosił od 23 tys. ton do 33 tys. ton. W okresie jedenastu miesięcy 2020 r., podobnie jak przed rokiem, polscy przedsiębiorcy za granice sprzedali około 20 tys. ton marchwi.

Marchew eksportowana była prawie w całości do krajów UE, głównie na rynek Słowacji (31 proc. wolumenu eksportu), Czech (20 proc.) i Rumunii (14 proc.).

W skali globalnej Polska zajmuje szóste miejsce w produkcji marchwi za Chinami, Uzbekistanem, Rosją, Stanami Zjednoczonymi i Ukrainą.

Zdaniem KOWR:
Jesteśmy największym unijnym producentem kapusty i buraków ćwikłowych. Drugą pozycję zajmujemy w produkcji marchwi jadalnej (po Wielkiej Brytanii) oraz ogórków (po Hiszpanii), odpowiednio 6. i 11. miejsce na świecie.
Nasz kraj zaliczany jest również do największych unijnych producentów cebuli (3. miejsce) i kalafiorów (4. miejsce) oraz pomidorów (6. miejsce).

Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze

PAP
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | marchewka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »