Polskie mięso najtańsze na unijnym rynku!

Polskie mięso podbija europejskie rynki. Jak podaje Agencja Rynku Rolnego naszym hitem eksportowym jest drób. W ubiegłym roku eksport tego mięsa wzrósł o 19 procent - wynika z danych Agencji Rynku Rolnego.

Było to możliwe m.in. dzięki konkurencyjnym cenom polskiego drobiu na unijnym rynku. Eksperci przewidują dalszy wzrost eksportu tego mięsa.

Według danych Komisji Europejskiej, na które powołuje się Agencja, w 2012 r. średnioroczna cena zbytu polskich tuszek kurcząt była najniższa w UE i wynosiła ok. 140 euro za 100 kg. To o ponad 50 euro za 100 kg mniej od średniej ceny notowanej na rynku unijnym.

Jak informuje Agencja Rynku Rolnego w swojej kwartalnej prognozie, w ciągu 11 miesięcy 2012 r. z Polski wywieziono 574 tys. ton żywca, mięsa i przetworów drobiowych, a głównymi odbiorcami mięsa drobiowego były kraje UE. Szacuje się, że w całym 2012 r. eksport produktów drobiowych wyniósł 615 tys. ton i był o 19 proc. wyższy niż w 2011 r. W tym roku wywóz drobiu także zwiększy się, ale dynamika tego wzrostu prawdopodobnie ulegnie spowolnieniu z uwagi na rosnącą konkurencję ze strony państw trzecich - ocenia zespół ekspertów ARR.

Reklama

Drób jest chętnie kupowany na unijnym rynku, ale także rośnie jego spożycie w naszym kraju. Z szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że Polacy w 2012 r. zjedli o 3 proc. mięsa drobiowego więcej niż rok wcześniej; na jedna osobę przypadło 26 kg. Według ekspertów chętniej kupujemy drób, bo jest on tańszy od innych gatunków mięsa. Specjaliści spodziewają się w tym roku dalszego wzrostu popytu na to mięso.

W ocenie ekspertów w 2013 r. produkcja drobiu będzie nadal rosła, ale wolniej niż dotychczas. Powodem jest m.in. bariera popytu oraz niska opłacalność chowu. Przewiduje się, że produkcja mięsa drobiowego w 2013 r. może być o 3-4 proc. wyższa niż w 2012 r. i wyniesie ok. 2 mln 350 tys. ton. Brojlery skupowano w grudniu u.br. średnio po 3,66 zł/kg, czyli o 10 proc. taniej niż w lipcu 2012, ale o 1,8 proc. drożej niż w grudniu 2011 r.

Eksperci prognozują, że w pierwszej połowie br., ze względu na przewidywane wysokie ceny mięsa wieprzowego i wołowego, kurczaki podrożeją, ale wzrost cen będzie ograniczała rosnąca produkcja mięsa drobiowego. W marcu ceny kurczaków mogą kształtować się na poziomie 3,8-3,9 zł za kg, zaś w czerwcu 3,9-4,2 zł/kg.

Eksport wołowiny z Polski w 2012 r. wyniósł ok. 330 tys. ton, czyli był nieco niższy niż rok wcześniej - oszacował zespół ekspertów Agencji Rynku Rolnego. Dodał, że w 2013 r. eksport zapewne wzrośnie do ok. 340 tys. ton.

Około 80 proc. wołowiny produkowanej w naszym kraju trafia na eksport, głównie do państw UE.

Pogarszające się warunki eksportu wołowiny oraz spadek krajowej produkcji tego mięsa wpłynęły na zmniejszenie także polskiego wywozu asortymentu wołowego.

Przez 11 miesięcy 2012 r. z Polski wyeksportowano 297 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, tj. o 3 proc. mniej niż w tym samym okresie roku poprzedniego. Eksperci szacują, że eksport wołowiny w całym 2012 r. wyniesie ok. 330 tys. ton i będzie nieco niższy niż w 2011 r. - napisano w kwartalnym raporcie dotyczącym prognoz rynkowych ARR.

Na spadek eksportu wołowiny wpłynęło zredukowanie do zera stawek refundacji eksportowych (wcześniej dopłacano do eksportu tego mięsa poza UE) oraz wycofanie przez Turcję (w drugiej połowie 2011 r.) preferencji celnych przyznanych UE. Cło na import wołowiny do Turcji wzrosło, co zatrzymało jego wywóz do tego kraju.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) - uwzględniając stan i strukturę pogłowia bydła, a także wzajemne relacje cen cieląt, bydła i pasz - w pierwszym półroczu 2013 r. produkcja żywca wołowego wyniesie 360 tys. ton, czyli o 3 proc. więcej niż rok wcześniej.

Przewidywany spadek unijnej produkcji wołowiny w 2013 r. oraz wysokie światowe ceny wołowiny (w efekcie rosnącego popytu na to mięso m.in. ze strony USA, Kanady, Rosji, państw Bliskiego Wschodu, Indonezji i innych krajów azjatyckich) prawdopodobnie spowodują, że ceny bydła w UE, w tym i w Polsce utrzymają się na wysokim poziomie.

Wołowina będzie droga. Zespół ekspertów ARR, biorąc pod uwagę sezonowe wahania podaży i popytu, przewiduje, że marcu żywiec wołowy może kosztować 6,40-6,70 zł/kg, a w czerwcu - 6,30-6,70 zł/kg. W okresie styczeń-listopad u. br. ceny detaliczne mięsa wołowego były o 15 proc. wyższe niż rok wcześniej, podczas gdy ceny detaliczne mięsa wieprzowego wzrosły o 11 proc., a drobiowego o 7 proc. Krajowe spożycie wołowiny było małe - na poziomie 2,1 kg na osobę. W 2013 r. konsumpcja wołowiny w Polsce może spaść do około 2 kg na osobę - ocenia IERiGŻ.

Wieprzowina i wołowina

W najbliższych miesiącach można spodziewać się dalszego spadku pogłowia świń oraz krajowej produkcji wieprzowiny - wynika z raportu Agencji Rynku Rolnego. Prognozy agencji przewidują, że produkcja wołowiny w 2013 r. będzie większa niż w 2012 r.

"Listopadowy stan i struktura pogłowia trzody chlewnej oraz relacje cen wskazują, że w najbliższych miesiącach można spodziewać się dalszego spadku pogłowia świń oraz krajowej produkcji wieprzowiny" - napisano w tygodniowym raporcie.

GUS podał, że na koniec listopada 2012 roku pogłowie trzody chlewnej wynosiło 11.127,6 tys. sztuk, co oznacza spadek o 14,8 proc. w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku.

"Stan i struktura pogłowia bydła z grudnia 2012 roku pozwalają przewidywać, że produkcja wołowiny w 2013 roku będzie większa niż w 2012 roku" - napisano.

Z danych GUS wynika, że w grudniu 2012 roku pogłowie bydła, które nie przekroczyło wieku dwóch lat wyniosło 2,7 mln szt., o około 4 proc. więcej niż przed rokiem, przy czym pogłowie cieląt zwiększyło się o blisko 2 proc. (do 1,4 mln szt.), a młodego bydła (od roku do 2 lat) o ponad 5 proc. (do 1,3 mln szt.).

"Ocenia się, że przewidywany wzrost mleczności krów tylko częściowo zrekompensuje spadek pogłowia i produkcja mleka w 2013 roku może być mniejsza niż w 2012 roku" - napisano.

"Prawdopodobnie mniejszy będzie również skup mleka, a ceny będą utrzymywały się na stosunkowo wysokim poziomie" - dodano.

Według danych GUS w grudniu 2012 r. liczba krów mlecznych wyniosła 2.346 tys. szt. i w porównaniu do grudnia 2011 roku zmniejszyła się o 4,1 proc.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: mięso | polskie mięso | Agencja Rynku Rolnego | 19+ | drób | eksport | Polskie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »