Polskie ślimaki potęgą!

W Digoin, w Burgundii, niedaleko Dijon, zakończyło się doroczne Święto Ślimaka Burgundzkiego. Jego uczestnicy pochłonęli osiem tysięcy tuzinów czyli niemal sto tysięcy ślimaków. Święto było burgundzkie, ale ślimaki z Polski.

W Digoin, w Burgundii, niedaleko Dijon,  zakończyło się doroczne Święto Ślimaka Burgundzkiego. Jego  uczestnicy pochłonęli osiem tysięcy tuzinów czyli niemal sto  tysięcy ślimaków. Święto było burgundzkie, ale ślimaki z Polski.

Jak się okazuje, ślimak burgundzki to nie odmiana, ani nawet sposób przyrządzania tego gastropeda, czyli brzuchołaza. To taka nie zobowiązująca nazwa, dobrze wyglądająca w restauracyjnej karcie.

We francuskiej przyrodzie ślimaki od dawna stały się rzadkością. Nic więc dziwnego, że z trzydziestu tysięcy ton spożywanych we Francji ślimaków, większość pochodzi z importu. Dostawcami są Bałkany, Czechy i Polska.

Reklama

Prezes komitetu świątecznego przyznał, że najlepsze winniczki - bo o nich tu mowa - pochodzą z Polski. Nad Wisłą spożycie ślimaków stara się lansować firma, sprowadzająca towar od firmy francuskiej - tej samej, która polskich ślimaków dostarczyła na święto w Burgundii.

Przykładowy przepis na śłimaki: Ziołowa burgundia z tagliatelle w towarzystwie świeżych warzyw Autorami przepisu są: Marek Adamek i Tomasz Krzyżanowski z Hotelu Topaz w Poznaniu.

Składniki: tagliatelle śmietana niebieski ser pleśniowy cytryna sól pieprz biały

Sos: ślimaki pomidory konserwowe czosnek cebula białe wino masło bazylia oregano sól pieprz biały.

Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente, zahartować. Na rozgrzanej patelni wybić śmietanę z dodatkiem sera. Na sklarowanym maśle zeszklić cebulę z dodatkiem czosnku, dodać zmiksowane pomidory, przyprawić solą, pieprzem, cytryną i białym winem. Makaron podgrzać, a następnie polać sosem śmietanowym. Podsmażyć ślimaki na maśle i ułożyć na sosie pellati.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: potęga | ślimaki | Polskie | święto
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »