Popularny w Polsce trunek wkrótce bez akcyzy. Cena spadnie, produkcja wzrośnie

Rząd zdecydował o zniesieniu akcyzy na cydr jabłkowy i gruszkowy, czyli perry. Od października podatek pośredni od trunków wytworzonych na bazie tych owoców, w których poziom alkoholu nie przekroczy 5 proc., zostanie zniesiony. Dzięki temu produkcja cydru i perry może wzrosnąć ma nawet 14 razy, zaś ich cena spaść o 10 proc.

Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej - wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego. W minionym roku krajowe zbiory przekroczyły 4,2 mln ton - ponad jedną trzecią zbiorów w całej UE (11,9 mln ton). Zgodnie z danymi WAPA (World Apple and Pear Association) produkcja jabłek w Polsce była w 2022 r. wyższa, wyniosła 4,495 mln ton.  

Polska pierwszy producentem jabłek w UE

Pierwsze miejsce w UE nie przekłada się jednak na wielkość produkcji i konsumpcji cydru i perry. Jest ona znacznie mniejsza niż w wielu krajach Europy Zachodniej oraz w państwach bałtyckich. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w 2021 r. produkcja cydru wynosiła 50,7 tys. hektolitrów, czyli ponad 5 mln litrów. Oznacza to, że przeciętny Polak wypijałby jedną szklankę tego trunku rocznie. Dla porównania, przeciętny Anglik prawie 16 litrów rocznie.

Reklama

Według szacunków zawartych w uzasadnieniu projektu, dzięki zniesieniu akcyzy produkcja cydru i perry mogłaby wzrosnąć w Polsce kilkanaście razy, do poziomu 50–70 mln litrów w skali roku. Pozwoliłoby to na zagospodarowanie 70–90 tys. ton jabłek pochodzących z polskich sadów. 

Cydr bez akcyzy bardziej konkurencyjny

W uzasadnieniu do projektu podkreślono, że zniesienie akcyzy wzmocni konkurencyjność na rynku trunków o niskiej zawartości alkoholu. Zwiększy też konkurencyjność cydru i perry w stosunku do piwa oraz mieszanek piwa z napojami bezalkoholowymi. Stworzy również ofertę do spożywania fermentowanych napojów winiarskich wytworzonych na bazie jabłek i gruszek i mających niską zawartość alkoholu. 

Zgodnie z ustawą o podatku akcyzowym, od każdego hektolitra cydru i perry o zawartości alkoholu nieprzekraczającej 5 proc., trzeba zapłacić 97 zł. Od 1 października 2023 r. akcyza będzie wynosiła 0 zł. Zapowiadana zmiana została wskazana w projekcie ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ograniczenia nieprawidłowości w obrocie niektórymi towarami oraz usprawnienia funkcjonowania Krajowej Administracji Skarbowej (ust. 4 w pkt 1). 

Cydr potanieje nawet o 10 proc.

Zdaniem autorów projektu, “regulacja spowoduje obniżenie cen detalicznych cydru i perry o około 10 proc.” W praktyce ma to oznaczać, że za 0,75 litra cydru klasycznego, który obecnie kosztuje 14,50 zł, od jesieni klienci zapłacą ok. 13 zł.

Zniesienie podatku pośredniego zwolni producentów cydru i perry z obowiązku banderolowania butelek. Dzięki temu obniży koszty kontroli i dystrybucji banderol. „Zmiana ta jest istotna szczególnie dla najmniejszych producentów tych wyrobów. Zniesienie banderol dla takich wyrobów przyczyni się również do zbliżenia rozwiązań prawnych w stosunku do produktów substytucyjnych - tj. piw oraz mieszanin piwa z napojami bezalkoholowymi” – podkreślają autorzy projektu. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cydr | akcyza na alkohol | jabłka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »