Raport BGŻ BNP Paribas oraz Krajowej Rady Drobiarstwa -przekroczony milion ton!

Produkcja mięsa drobiowego w Polsce w latach 2014-2017 zwiększyła się o prawie 30 proc. i w 2017 roku Polska była odpowiedzialna za 16 proc. unijnej produkcji drobiu. W 2016 r. po raz pierwszy w historii eksport mięsa i podrobów drobiowych z naszego kraju przekroczył 1 mln t, a w sierpniu 2017 roku liczba wstawień kurcząt brojlerów osiągnęła wartość 100 mln sztuk w ciągu jednego miesiąca - wynika z raportu "Rynek mięsa drobiowego", przygotowanego przez ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas oraz Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej (KRD-IG).

Branża drobiarska jest działem gospodarki, w którym Polska w ostatnich latach bez wątpienia odniosła największy sukces. W produkcji mięsa drobiowego nasz kraj jest liderem w Unii Europejskiej i jednym z największych jego eksporterów.

- Sektor drobiarski jest szczególnie istotny dla Banku - ok. 10 proc. naszych przychodów w Food&Agri przypada na tę branżę. Uczestniczymy w wielu inwestycjach naszych klientów. Często innowacyjnych i pionierskich, związanych z rozwojem ferm drobiarskich, firm zajmujących się ubojem, przetwórstwem i handlem drobiem.

Reklama

W moim przekonaniu branża ta może pochwalić się jednymi z najlepiej przygotowanych i przeprowadzonych inwestycji - mówi Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę.

- Dla naszego Banku bardzo ważne jest także, aby sektor drobiarski w Polsce rozwijał się w sposób zrównoważony, a inwestycje prowadzone były na postawie dogłębnych analiz i uwzględniały możliwe wahania cen. Dlatego, mam nadzieję, że raport będzie pomocny w tworzeniu strategii biznesowych firm z tego sektora - podkreśla Bartosz Urbaniak.

Dynamiczny rozwój branży drobiarskiej sprawił, że Polska jest liderem rynku unijnego, ale również coraz wyraźniej zaznacza swoje miejsce w światowym handlu. W 2016 roku nasz kraj odpowiadał za 2,1 proc. globalnej produkcji mięsa drobiowego. Warto zwrócić uwagę, że obserwowany w ostatnich trzech latach spadek cen, a także pojawienie się grypy ptaków w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej, a co za tym idzie, nadpodaż nie tylko na rynku krajowym, ale i unijnym, może wpłynąć na przyszłość polskiej branży drobiarskiej.

Dane produkcyjne i handlowe jednoznacznie wskazują, że rozwój nie będzie możliwy bez zdobywania kolejnych rynków zbytu i umacniania pozycji na już istniejących.

- Branża drobiarska jest jednym z przykładów doskonale rozwijającego się sektora polskiej gospodarki. Jako Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza zdajemy sobie sprawę, jak ważnym motorem sukcesu naszej branży jest - oraz będzie w przyszłości - eksport.

Dlatego też działania KRD-IG w głównej mierze koncentrują się na dywersyfikowaniu kierunków sprzedaży. Dzięki zagranicznym misjom gospodarczym organizowanym przez naszą Izbę możemy pozyskiwać nowe rynki zbytu, a tym samym wykorzystać potencjał i zadbać o dalszy rozwój polskich hodowców i producentów drobiu.

Zależy nam bowiem na sukcesie wszystkich uczestników łańcucha produkcji drobiarskiej w Polsce - mówi Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej.

Biorąc pod uwagę dotychczasowe zmiany w sektorze, poziom realizowanych i planowanych inwestycji, a także sytuację na unijnym rynku drobiu eksperci Banku BGŻ BNP Paribas i KRD-IG oceniają, że produkcja mięsa drobiowego w Polsce utrzyma tendencję wzrostową.

Istotnym czynnikiem ryzyka dla tej prognozy jest jednak możliwy powrót grypy ptaków zarówno w Polsce, jak i u innych kluczowych producentów drobiu w Unii Europejskiej, ale też rosnąca konkurencja ze strony kluczowych, pozaunijnych eksporterów.

Dlatego też zdaniem autorów raportu wzrost produkcji w Polsce wyhamuje i nie będzie już tak dynamiczny, jak w ciągu ostatnich pięciu lat.

Prognozy, które mogą być przedmiotem zainteresowań polskiego sektora na najbliższe lata zakładają m.in. budowanie silnej marki polskiego drobiu, nie tylko w Polsce, ale i na świecie, zwiększanie udziału produktów przetworzonych i wysoko przetworzonych w strukturze eksportu oraz coraz większy udział produktów premium w strukturze produkcji.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: eksport mięsa | polska żywność | drób | kurczaki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »