Rekord w historii czeskich browarów. Rośnie produkcja piwa bez alkoholu
W Czechach padł rekord produkcji i spożycia piwa bez alkoholu. W ubiegłym roku browary naszych południowych sąsiadów wyprodukowały ponad półtora miliona hektolitrów tego typu napoju - najwięcej w historii. Po bezalkoholowe trunki najczęściej sięgają młodzi.
Według danych Czeskiego Stowarzyszenia Browarów i Słodowni w 2024 roku padł rekord produkcji i spożycia piwa bezalkoholowego. Do czeskich gospód, piwiarni, restauracji i sklepów trafiło ponad milion sześćset tys. hektolitrów tego trunku. To blisko trzy razy więcej niż w roku 2023. Według statystyk największą popularnością cieszą się bezalkoholowe piwa smakowe.
W rozmowie z Czeską Telewizją Tomáš Slunečko, dyrektor Czeskiego Stowarzyszenia Browarów i Słodowni, wyjaśnia, że popularność piwa bezalkoholowego wynika przede wszystkim ze zmiany stylu życia. Zwraca on też uwagę na coraz szerszą ofertę czeskich producentów, którzy umieją trafić w smak większości odbiorców.
- Młodzi ludzie chętniej sięgają po te smakowe wersje piwa bezalkoholowego, zaś starsi pozostają wierni piwu tradycyjnemu - tłumaczy.
Z kolei zdaniem restauratorów na wzrost popularności piwa bezalkoholowego ma wpływ to, że coraz częściej jest ono dostępnie nie tylko w wersji butelkowej, ale i lanej. W ich ocenie jedynym minusem tego trunku jest jego cena - wyższa niż piwa tradycyjnego.
Całkowita produkcja piwa w Czechach w ubiegłym roku wyniosła 20,9 mln hektolitrów, co stanowi wzrost o 4,2 proc. w porównaniu z rokiem 2023. W tym czasie segment piw bezalkoholowych wzrósł o prawie 14 proc.
Piwo bezalkoholowe stanowiło w ubiegłym roku prawie 10 proc. produkcji przeznaczonej na rynek krajowy.