Rekordowy eksport mleka i śmietany z Polski w 2014 r.
W ubiegłym roku polskie mleczarnie wyeksportowały rekordowe ilości płynnego mleka i śmietany. Mleka wywieziono o prawie 27 proc. więcej, a śmietany o 17 proc. więcej niż rok wcześniej - głównie do krajów UE. Nadal najważniejszym produktem eksportowym są sery.
Wyeksportowano ok. 381 tys. ton mleka oraz śmietanę o wartości prawie 267 mln euro. Dominującym kierunkiem wywozu pozostały Niemcy, dokąd wysłano 233 tys. ton mleka i śmietany (+26,2 proc.) za 163,3 mln euro (o 15,2 proc. więcej niż w 2013 r.) - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA). Oznacza to, że ponad 61 proc. tych produktów trafiała z Polski do zachodniego partnera.
Na drugim miejscu znalazła się Białoruś, do której wywóz artykułów mleczarskich w poprzednich latach prawie nie istniał. Białoruś kupiła od nas 25,4 tys. ton płynnego mleka i śmietany za 13,2 mln euro. Eksport do tego kraju był wynikiem wprowadzenia przez Rosję embarga, dlatego eksporterzy zamiast wysyłać towary bezpośrednio do Rosji wywozili je przez Białoruś.
Na trzecie miejscu znalazły się Włochy, dokąd wywieziono 10 tys. ton mleka i śmietany za 11,8 mln euro. Na uwagę zasługuje też 2,5-krotna zwyżka eksportu do Francji (7,8 mln euro przy 3,99 tys. ton). Wzrósł też eksport tych produktów do Wielkiej Brytanii i Czech.
W 2014 r. sery były nadal najważniejszą pozycją polskiego eksportu mleczarskiego z ok. 35-proc. udziałem w jego wartości. Poza granice Polski w 2014 r. wysłano 204,6 tys. ton serów tj. o 1,5 proc. mniej niż rok wcześniej, a wskutek niższych cen odnotowano 5 proc. spadek wartości eksportu. W sumie wartość eksportu wyniosła 657 mln euro.
Najwięcej sprzedaliśmy serów dojrzewających. Ich wywóz stanowił ponad połowę wartości (ponad 346,65 mln euro) i 47 proc. wolumenu (czyli 95,56 tys. ton) całego eksportu serów. Na drugiej pozycji znalazły się sery świeże i twarogi. W wywozie z 2014 roku odnotowano 4 proc. wzrost wartości (do 155,6 mln euro, jest to 24 proc. udział w eksporcie serów ogółem).
Mniej chętnych było na import serów topionych (przez lata zajmowały one drugą pozycję pod względem wartości eksportowanych serów). Wolumen wywozu wzrósł o 2 proc. do 45,7 tys. ton, a wartość zwiększyła się o 5 proc. do 142,6 mln euro, co stanowiło ok. 1/5 wartości eksportu serów ogółem.
Od lat najważniejszymi odbiorcami serów i twarogów z Polski były państwa UE, jednak w 2013 roku ich głównym odbiorcą stała się Rosja. Po wprowadzeniu embarga w sierpniu ub.r. kraj ten spadł na drugie miejsce. Wywóz do tego kraju zmniejszył się w ujęciu wartościowym o ok. 37 proc., do 67,6 mln euro. U ubiegłym roku liderem stały się więc Czechy, gdzie wywieziono sery o wartości 81 mln euro. Na trzecim miejscu znalazły się Niemcy (eksport o wartości 67 mln euro).
W sumie do krajów UE w ubiegłym roku sprzedaliśmy sery o wartości ok. 455 mln euro (spadek o 1,4 proc.), na rynek Wspólnotowy trafia 63 proc. ogółu polskich serów.