Rozpoczyna się sezon na arbuzy
Na Ukrainie rozpoczyna się sezon na arbuzy. Słodkie dynie z czerwonym miąższem można kupić w sklepach i bazarach w całym kraju.
Według znawców, najsmaczniejsze są te wyhodowane w obwodzie chersońskim. Stamtąd właśnie po rzece Dniepr zmierza do Kijowa ogromny transport arbuzów.
Wybranie dojrzałego, a co za tym idzie soczystego i słodkiego arbuza to nie lada sztuka - podkreśla jeden ze sprzedawców arbuzów z kijowskiego Żytniego Rynku. Jak wyjaśnia - w tym celu arbuza należy opukać.
Arbuzy na kijowskim rynku kosztują 5 hrywien, czyli 70 groszy za kilogram. Największe ważą 15kilogramów.
Jak wyjaśniają sprzedawcy, chociaż sezon dopiero się rozpoczyna, to chersońskie arbuzy już raczej nie będą tanieć. Spaliły je panujące ostatnio niemal 40-sto stopniowe upały.
Ceny mogą jednak nieco spaść, ponieważ do Kijowa podąża wielki transport arbuzów. Wyruszył 30 lipca z Chersonia drogą wodną.
Na statek towarowy w Hołej Prystani na południu Ukrainy załadowano 50 ciężarówek arbuzów. Wczoraj arbuzy po Dnieprze dotarły do Perejasławia w obwodzie kijowskim. Już dziś transport pojawić się ma w ukraińskiej stolicy.