Rozpoczyna się sezon na arbuzy

Na Ukrainie rozpoczyna się sezon na arbuzy. Słodkie dynie z czerwonym miąższem można kupić w sklepach i bazarach w całym kraju.

Według znawców, najsmaczniejsze są te wyhodowane w obwodzie chersońskim. Stamtąd właśnie po rzece Dniepr zmierza do Kijowa ogromny transport arbuzów.

Wybranie dojrzałego, a co za tym idzie soczystego i słodkiego arbuza to nie lada sztuka - podkreśla jeden ze sprzedawców arbuzów z kijowskiego Żytniego Rynku. Jak wyjaśnia - w tym celu arbuza należy opukać.

Arbuzy na kijowskim rynku kosztują 5 hrywien, czyli 70 groszy za kilogram. Największe ważą 15kilogramów.

Jak wyjaśniają sprzedawcy, chociaż sezon dopiero się rozpoczyna, to chersońskie arbuzy już raczej nie będą tanieć. Spaliły je panujące ostatnio niemal 40-sto stopniowe upały.

Reklama

Ceny mogą jednak nieco spaść, ponieważ do Kijowa podąża wielki transport arbuzów. Wyruszył 30 lipca z Chersonia drogą wodną.

Na statek towarowy w Hołej Prystani na południu Ukrainy załadowano 50 ciężarówek arbuzów. Wczoraj arbuzy po Dnieprze dotarły do Perejasławia w obwodzie kijowskim. Już dziś transport pojawić się ma w ukraińskiej stolicy.

IAR/PAP
Dowiedz się więcej na temat: Ukraina | rolnictwo | Kijów
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »