W sezonie 2022/2023 produkcja cukru spadnie do 2,1 mln ton z 2,3 mln ton sezon wcześniej
Analitycy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oceniają, że produkcja cukru w sezonie 2022/2023 spadnie do 2,1 mln ton z 2,3 mln ton sezon wcześniej.
"Według szacunków analityków KOWR zbiory buraków cukrowych w kraju w 2022 r. mogą wynieść ponad 13 mln ton, a produkcja cukru zmniejszy się z 2,3 mln ton w sezonie 2021/2022 do około 2,1 mln ton w sezonie 2022/2023" - napisano.
KOWR ocenia, że w Polsce na sytuację cenową cukru będzie oddziaływać prognozowany spadek produkcji cukru w UE i na rynku krajowym przy przewidywanym wzroście popytu oraz wysoki poziom pozasurowcowych kosztów produkcji cukru.
Według KOWR, sytuacja podażowo-popytowa na rynku krajowym nie uzasadniała tak dużego wzrostu cen, jaki miał miejsce latem, gdyż Polska w roku gospodarczym 2021/2022 dysponowała znaczną nadwyżką produkcji cukru nad jego konsumpcją.
Biznes INTERIA.PL na Facebooku. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze
"Wzrost cen był spowodowany czynnikami inflacyjnymi, m.in. wysokimi cenami nośników energii, rosnącymi kosztami pracy, a także popytem eksportowym na krajowy cukier na rynkach zagranicznych oraz wysokimi cenami na giełdach światowych" - napisał KOWR.
"Na rynku detalicznym nie można było wykluczyć celowych działań mających na celu wywołanie paniki i wykreowanie sztucznego popytu na ten surowiec" - dodaje.