Warzywa i owoce. "Dramatyczny" wzrost skażenia pestycydami
Według najnowszego raportu Pesticide Action Network Europe (PAN) Belgia ma najwyższy odsetek owoców i warzyw skażonych toksycznymi pestycydami (34 proc.) w Europie, informuje dziennik “The Brussels Times". Polska znajduje się na 12 miejscu tego niechlubnego zestawienia.
Na kolejnych miejscach niechlubnego rankingu znajdują się Irlandia (26 proc.), Francja (22 proc.) i Włochy (21 proc.). Polska znajduje się na dwunastym miejscu, z 16 proc. toksycznych substancji wykrytych w badanych próbkach.
"Dramatyczny wzrost niebezpiecznych pestycydów znalezionych w owocach i warzywach sprzedawanych w Europie jest dowodem na to, że rządy nie wypełniają swoich zobowiązań prawnych" - czytamy w raporcie.
W ocenie PAN, analizowana kategoria pestycydów jest najbardziej niebezpieczną i najściślej regulowaną kategorią pestycydów. "Są one powiązane z szeregiem chorób przewlekłych, w tym z nowotworami, problemami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą, ale mogą także być wysoce toksyczne dla środowiska, zatruwając rzeki i inne cenne ekosystemy" - wynika z badania organizacji.
Zgodnie z unijną strategią z 2020, stosowanie najbardziej niebezpiecznych pestycydów w UE powinno zostać zmniejszone o połowę do 2030 roku. Jednak z raportu PAN wynika, że "UE oddala się od tego celu, zamiast zbliżać się do jego osiągnięcia".
***