Warzywa i owoce. "Dramatyczny" wzrost skażenia pestycydami

Według najnowszego raportu Pesticide Action Network Europe (PAN) Belgia ma najwyższy odsetek owoców i warzyw skażonych toksycznymi pestycydami (34 proc.) w Europie, informuje dziennik “The Brussels Times". Polska znajduje się na 12 miejscu tego niechlubnego zestawienia.

Na kolejnych miejscach niechlubnego rankingu znajdują się Irlandia (26 proc.), Francja (22 proc.) i Włochy (21 proc.). Polska znajduje się na dwunastym miejscu, z 16 proc. toksycznych substancji wykrytych w badanych próbkach.

"Dramatyczny wzrost niebezpiecznych pestycydów znalezionych w owocach i warzywach sprzedawanych w Europie jest dowodem na to, że rządy nie wypełniają swoich zobowiązań prawnych" - czytamy w raporcie.

W ocenie PAN, analizowana kategoria pestycydów jest najbardziej niebezpieczną i najściślej regulowaną kategorią pestycydów. "Są one powiązane z szeregiem chorób przewlekłych, w tym z nowotworami, problemami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą, ale mogą także być wysoce toksyczne dla środowiska, zatruwając rzeki i inne cenne ekosystemy" - wynika z badania organizacji.

Reklama

Zgodnie z unijną strategią z 2020, stosowanie najbardziej niebezpiecznych pestycydów w UE powinno zostać zmniejszone o połowę do 2030 roku. Jednak z raportu PAN wynika, że "UE oddala się od tego celu, zamiast zbliżać się do jego osiągnięcia".

***

PAP
Dowiedz się więcej na temat: żywność | rolnictwo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »