Wołowina drożeje!
Rosną ceny w polskich sklepach. Najwięcej płacimy za mięso, szczególnie wołowinę; zdrożały także mleko, jaja i pieczywo.
Najbardziej podrożała wołowina, o ok. 30 procent, a w skupie nawet o 100 procent. Wszystko przez otwarcie granic po wejściu Polski do Unii Europejskiej - po krowy przyjeżdżają do Polski całe grupy kupców z zagranicy: Włosi, Niemcy czy Holendrzy.
Kupują wszystko: Już nie chodzi o jakąś określoną klasę, ale każdego żywca, czy to na rzeź, czy to do hodowli - mówi Edward Kowalski ze Związku Hodowców Bydła. Drożeje też wieprzowina, ulubione mięso Polaków.
Ceny wieprzowiny zaczynają rosnąć i na pewno będą rosły do końca tego roku, dlatego że produkcja trzody chlewnej wchodzi w spadkową fazę cyklu świńskiego - wyjaśni Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa. Coraz więcej trzeba też płacić za mleko i sery żółte - tu też przyczyną jest zwiększony eksport, a także rosnące ceny paliw. Mąka i pieczywo drożeją z powodu tragicznych ubiegłorocznych zbiorów zbóż.
Gospodarka coraz bardziej się rozpędza, rozpędzając jednocześnie ceny, a to prowadzi do wzrostu inflacji. Według ekonomistów, może to skłonić Radę Polityki Pieniężnej do interwencji i podniesienia stóp procentowych. RPP dziś rozpoczyna swoje majowe dwudniowe posiedzenie. Ekonomiści prognozują jednak zgodnie, że do zaostrzenia polityki monetarnej jutro jeszcze nie dojdzie.