X Europejski Kongres Gospodarczy (EKG) rusza
Dziś rusza Europejski Kongres Gospodarczy (EKG) w Katowicach - będzie trwał do 16 maja. To już jubileuszowa, 10. edycja, która będzie rekordowa - w Kongresie weźmie udział ponad 9 tysięcy gości, a 2,5 tysiąca osób przyjedzie na Start-up Days. Przez trzy dni kluczowi przedstawiciele kręgów gospodarki i polityki będą szukać odpowiedzi na pytania O przyszłości Polski, Europy i świata.
Zakres tematyczny obejmuje kilkanaście głównych nurtów, co daje ponad sto debat, sesji, spotkań i innych wydarzeń. Agenda obejmuje całość kluczowych problemów gospodarczych i społecznych Europy w ich globalnym kontekście. Tematyka rolno-spożywcza i handlowa.
Organizator Kongresu Wojciech Kuśpik powiedział IAR, że poruszone zostaną najbardziej istotne tematy z zakresu ekonomii i technologii. Wyjaśnił, że mowa będzie między innymi o przyszłym miejscu Polski w Europie.
Wojciech Kuśpik podkreśla, że jedną z ważniejszych kwestii omawianych w Katowicach będzie ogłoszony na początku maja projekt unijnego budżetu po 2020 roku. Okazją do dyskusji będzie obecność trzech komisarzy unijnych.
Uczestnicy Kongresu to między innymi polscy i zagraniczni politycy, przedsiębiorcy oraz dziennikarze. Wśród zaproszonych gości są między innymi ministrowie: finansów - Teresa Czerwińska, inwestycji i rozwoju - Jerzy Kwieciński, energii - Krzysztof Tchórzewski i spraw zagranicznych - Jacek Czaputowicz.
Wśród tematów debat kluczową rolę będą zajmować m.in. nowe technologie, digitalizacja, robotyzacja, sztuczna inteligencja, czy nawet e-sport.
Dużo miejsca zostanie też poświęcone coraz mocniej rysującym się podziałom w światowej gospodarce i związanymi z tym obawami o wojnę handlową.
Również sama Unia Europejska musi znaleźć odpowiedzi dotyczące m.in. dalszej polityki integracji oraz przyszłości strefy euro.
W Kongresie będzie uczestniczyć mocna reprezentacja polskiego rządu z premierem Mateuszem Morawieckim na czele. W panelach dyskusyjnych udział weźmie udział też wicepremier oraz minister nauki i szkolnictwa wyższego Jarosław Gowin.
Ponadto w dyskusjach będą uczestniczyć ministrowie: Jacek Czaputowicz (spraw zagranicznych), Teresa Czerwińska (finansów), Jadwiga Emilewicz (przedsiębiorczości i technologii), Henryk Kowalczyk (środowiska), Jerzy Kwieciński (inwestycji i rozwoju), Łukasz Szumowski (zdrowia), Krzysztof Tchórzewski (energii) oraz Anna Zalewska (edukacji narodowej) i liczni wiceministrowie.
Do Katowic przyjadą ważni goście z zagranicy, m.in.: światowej sławy ekonomista Justin Yifu Lin, unijni komisarze - wiceprzewodniczący KE odpowiedzialny za jednolity rynek cyfrowy Andrus Ansip, Miguel Arias Canete (ds. polityki klimatycznej i energetycznej) oraz Cecilia Malmström (ds. handlu), a także Joseph BenAmram, prezes farmaceutycznego koncernu MSD oraz Otto Preiss, Chief Operating Officer Digital w ABB.
Wśród szerokiej reprezentacji krajowego biznesu znają się m.in. prezesi PGNiG i PGE, czyli Piotr Woźniak i Henryk Baranowski, a Tomasz Domogała, szef rady nadzorczej TDJ oraz Maciej Dyjas, partner zarządzający Griffin RE.
Przedstawicielami sektora finansowego będą m.in. prezesi: Brunon Bartkiewicz, ING Bank Śląski; Beata Daszyńska-Muzyczka, Bank Gospodarstwa Krajowego; Krzysztof Kalicki, Deutsche Bank Polska.
PEŁNY PLAN KONGRESU
15 maja 2018 r.; 13.30-15.00 - Trzecia dekada budowy polskiego biznesu spożywczego - sukcesy i wyzwania:
- Sukcesja i zmiana pokoleniowa a nowe strategie firm spożywczych w Polsce
- Przyspieszenie działań konsolidacyjnych w oczekiwaniu na boom na rynku fuzji i przejęć
- Nowoczesny i technologicznie zaawansowany przemysł spożywczy gotowy na kolejne wyzwania
- Sytuacja na rynku pracy wyzwaniem dla przemysłu spożywczego w Polsce
15 maja 2018 r.; 15.30-17.00 - Nowe trendy i nowi konsumenci na rynku spożywczym
- Silny i nowoczesny przemysł spożywczy w relacjach z coraz bardziej wymagającym konsumentem
- Nowe pokolenie konsumentów kreuje ofertę firm spożywczych
- Jak odnaleźć się pośród licznych trendów oraz mód żywnościowych i kulinarnych?
- Start-upy spożywcze i handlowe napędzają rozwój branży FMCG i popularyzują niszowe kategorie
16 maja 2018 r.; 9.30-11.00 - Perspektywy branży rolno-spożywczej na rynkach zagranicznych
- Sukces polskiej żywności na arenie międzynarodowej
- Czy uda się utrzymać swobodną wymianę dóbr i usług w UE? Polski eksport żywności pod presją nasilającego się protekcjonizmu
- Kolejne umowy UE o wolnym handlu. Japonia, Chiny, Korea dołączą do Kanady? Potencjalne skutki dla polskiej produkcji rolno-spożywczej
- Firmy spożywcze na dalekich rynkach. Perspektywy eksportu do Afryki, Azji, Ameryki Południowej
- Konkurujmy - nie tylko ceną. Przewagi polskiej żywności. Jak budować silne marki polskiej żywności?