Zmieniają trendy w krwiodawstwie. Proponują menu
Nie tylko czekolady ale też masło orzechowe, batony i orzeszki. Na takie regeneracyjne menu mogą liczyć oddający krew w placówkach Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Gdańsku. Zostało ono opracowane na podstawie ankiety przeprowadzonej przez krwiodawców.
Honorowym Dawcom Krwi przysługuje posiłek regeneracyjny. Jego wartość energetyczną określiło przed 20 laty Ministerstwo Zdrowia. Zgodnie z rozporządzeniem, zasłużonemu honorowemu dawcy krwi za 1 jednostkę krwi pełnej przysługuje posiłek liczący 4500 kcal lub 18 840 kJ.
Od lat odwiedzający centra krwiodawstwa otrzymują osiem albo dziewięć czekolad. Nie zawsze najlepszej jakości. Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Gdańsku postanowiło to zmienić i przeprowadziło wśród oddających krew ankietę, co chcieliby dostać w ramach posiłku regeneracyjnego.
Gdańskie menu sporządzono na podstawie najczęściej powtarzających się odpowiedzi. Od 9 grudnia oddający krew zamiast kilku tabliczek czekolady otrzymują “dwie czekolady ale też masło orzechowe, baton i orzeszki” - czytamy na stronie infor.pl. Gdańskie centrum uzasadnia, że zmiana ma na celu nie tylko pokrycie wymogów kalorycznych ale również dostosowanie posiłku do preferencji dawców.
Zbiorowość krwiodawców liczy w Polsce ponad 620 tys. osób. W 2022 r., w porównaniu do 2021 r., wzrost dotacji krwi pełnej wzrósł w Polsce o 3,3 proc. Krwiodawcy przekazali łącznie 1,3 mln dawek krwi - o 41,9 tys. więcej niż rok wcześniej.