Lokale gastronomiczne na sprzedaż i wynajem - sprawdzamy ceny
Własna gastronomia? To życiowy plan na biznes dla niejednego "Kowalskiego". Ile trzeba wyłożyć na tzw. start? Na rynku wtórnym nieruchomości komercyjnych nie brak ofert kupna i wynajmu lokali gastronomicznych. Sprawdzamy ich ceny.
Oczywiście, jak wszystko na rynku nieruchomości, najważniejsza jest lokalizacja. Dlatego zupełnie inne ceny będą obowiązywać w największych miastach Polski czy kurortach turystycznych, a inne w małych, prowincjonalnych miejscowościach.
W WGN przeciętne ceny sprzedaży lokali gastronomicznych kształtują się na poziomie około 3500 zł za metr kwadratowy. Jeśli jednak szukamy naprawdę prestiżowej lokalizacji, zapłacimy znacznie więcej. 156 metrów kwadratowych restauracji przy promenadzie w Pobierowie nad Bałtykiem, to koszt rzędu 2 mln zł. Cena metra kwadratowego wynosi tu ponad 12 tysięcy!
Lokalizacje nadmorskie są jednymi z najdroższych. Powyżej średniej cenowej zapłacimy również szukając restauracji na Mazurach, czy w lokalizacjach górskich. Drogie są lokale dobrze położone, np. przy drogach, stacjach benzynowych, w zabytkowych kamienicach w centrach miast itp.
Prestiż prowadzenia restauracji na zabytkowej starówce wielkiego miasta, oznacza naprawdę spory wydatek. We Wrocławiu ceny lokali gastronomicznych bezpośrednio na płycie Rynku przekraczają 20 tysięcy złotych za metr. 350 - metrowy lokal na własność to wydatek ponad 8 mln zł! Podobne ceny spotykamy w najbardziej prestiżowych lokalizacjach w kraju - a więc na Śródmieściu w Warszawie, czy Starym Mieście w Gdańsku bądź Krakowie.
Oczywiście inwestor, który chce skupić się wyłącznie na gastronomii, nie musi szukać lokalu na własność. To raczej będzie preferował ten, który zainteresowany jest przychodami z najmu. Jakie czynsze obowiązują, gdy w grę wchodzi wynajem powierzchni typu restauracja/pub?
Są one zazwyczaj wyższe od czynszów za biura, a już z całą pewnością od powierzchni magazynowych, ale niższe od lokali typu handlowego. Za najdroższe powierzchnie w centrach miast, w nowoczesnych, wielofunkcyjnych budynkach komercyjnych, czy też np. w zabytkowych kamienicach stawki czynszu przekraczają zazwyczaj 100 - 120 zł.
Przeciętne czynsze są jednak znacznie niższe. W dużych miastach standardowe stawki kształtują się na poziomie 45 - 50 zł od metra kwadratowego miesięcznie. W bardziej oddalonych lokalizacjach i mniejszych ośrodkach czynsze będą wynosić około 25 - 35 zł/mkw./mies.
Wynajem niewielkiej 140 - metrowej pizzerii w dużym mieście oznacza miesięczny wydatek na czynsz rzędu 5000 - 6000 zł. Oczywiście czynsze za lokale małe są nieco podwyższone. 55 - metrowa kafejka w dobrej lokalizacji krakowskiej będzie kosztowała około 3500 zł miesięcznie, co daje stawkę na poziomie 60 - 65 zł od metra.
Na koniec kilka zdań o tym, czy biznes restauracyjny może być opłacalny. Oczywiście nie sposób jednoznacznie odpowiedzieć na takie pytanie. Sprawa jest uzależniona od zbyt wielu czynników, a wybór lokalu jest tylko jednym z nich.
Możemy jednak powiedzieć, że branża gastronomiczna od dłuższego już czasu notuje stały wzrost koniunktury. Polacy coraz częściej i coraz chętniej stołują się poza domem.
Z danych GUS (Mały Rocznik Statystyczny Polski 2015) wynika, że przychody branży gastronomicznej, w ciągu 10 lat (od 2005 roku) wzrosły o blisko 10 mld zł i wyniosły ponad 27 mld. Wg raportu "Polska na talerzu" 2015 już co trzeci Polak jada poza domem nie tylko w weekendy ale i w tygodniu. Dane wskazujące na stały wzrost konsumpcji w gastronomii nie oznaczają jednak, że rynek ten jest łatwy. Z danych GUS wynika np. że liczba punktów gastronomicznych znacznie spadła. W 2005 roku było ich ponad 90 tys., w 2014 już 65 tys. Z rynku wypada mała gastronomia (punkty gastronomiczne, bary) - liczba takich placówek się znacznie zmniejszyła, za to wzrosła liczba restauracji.
Liczy się każda złotówka! Wesprzyj Orkiestrę na pomagam.interia.pl