Na co zwrócić uwagę przy wyborze drewna do ogrzewania? Wyjaśniamy

Popularność drewna jako materiału opałowego od dawna utrzymuje się na wysokim poziomie. Wybierane jest nierzadko jako alternatywa węgla, cenione zarówno w przypadku do niewielkich kominków, jak i pieców ogrzewających całe domy. Jakimi kryteriami powinniśmy się kierować, kiedy wybieramy drewno opałowe?

Zalety drewna jako paliwa do ogrzewania

Warto podkreślić, iż drewno (określane niekiedy błędnie jako drzewo opałowe) posiada wiele zalet. Przeciwnicy jego stosowania podkreślają, że prowadzi ono do wycinania lasów. Jednak ci, którzy stawiają je przed węglem, wspominają o tym, iż w miejscu drzew wyciętych zasadzone zostają nowe, zatem w środowisku naturalnym panuje w ostatecznym rozrachunku równowaga.

Drewno jako materiał opałowy:

●      to materiał powszechnie dostępny i, o czym już wspomniano, możliwy do odnowienia (miał opałowy z węgla lub węgiel nie ulegają odnowie),

Reklama

●      jego spalanie nie powoduje, że wzrasta ilość dwutlenku węgla w powietrzu,

●      zawartość siarki przedostająca się do atmosfery podczas jego spalania jest niewielka,

●      dostępne jest w relatywnie niskiej cenie,

●      istnieje możliwość wykorzystania popiołu z drewna (kompost),  węgiel czy miał opałowy z węgla na to nie pozwala.

Widać zatem, że ten materiał opałowy ma sporo zalet, stąd zapewne bierze się jego wykorzystanie na masową skalę. Wiele osób zamiast miału opałowego wybiera właśnie drewno.

Liściaste czy iglaste?

Warto zastanowić się nad tym, czy lepszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie w roli opału drewna pochodzącego z drzew liściastych czy też iglastych. Nie ma najmniejszych wątpliwości, że w tym przypadku szala zwycięstwa przechyla się na stronę tych pierwszych. Dlaczego?

Drewno pochodzące z drzew liściastych charakteryzuje się równomiernym stopniem spalania, ponadto nie powoduje ono wydzielania się dużej ilości dymu. Jego mocną stroną jest także niska zawartość żywicy. Palenie drewnem liściastym o dużej gęstości powoduje generowanie pokaźnej ilości ciepła.

Rozpiętość cen drewna

Drewno wykorzystywane jako opał dostępne jest w bardzo zróżnicowanych cenach. Uzależnione są one zasadniczo od kilku czynników:

- miejsca nabycia drewna, zdecydowanie tańsze zakupimy bezpośrednio w nadleśnictwie niż w sklepie, jeszcze niższe ceny obowiązywałyby wtedy, gdybyśmy po kontakcie z nadleśnictwem samodzielnie drzewa ścięli i zabrali z lasu;

- rodzaj drewna, każdemu przypisane są nieco inne cechy i właściwości, a zatem i różne ceny;

 - to, jak długo było ono sezonowane;

- region.

Warto wiedzieć, że stosuje się w przypadku zakupu drewna jednostki jego objętości, nabywając je w metrach przestrzennych. Co oznacza ten parametr? Określa on, jaka ilość drewna zmieści się na jednym metrze sześciennym.

Jakie są średnie ceny?

Poniżej podajemy uśrednione ceny za drewno opałowe różnych gatunków:

- za drewno bukowe zapłacić trzeba zwykle od 170 do 190 złotych/ metr przestrzenny;

- drewno z grabu kosztuje od 180 do 200 złotych/metr przestrzenny;

- cena topolowego wynosi od 80 do 110 złotych/metr przestrzenny;

- za drewno z drzew owocowych zapłacimy średnio 120-150 złotych/ metr przestrzenny;

- cena drewna dębowego to średnio 150-180 złotych/ metr przestrzenny;

- za drewno brzozowe trzeba zapłacić 150-170 złotych/ metr przestrzenny.

Ceny drewna na opał często ulegają zmianom, przy zakupie większych jego ilości należy poznać cenniki z okolicy, gdyż być może uda się wygenerować oszczędności, znajdując je w niższej cenie.

Warto zwrócić uwagę na to, czy nabywane drewno nie ma zbyt dużej zawartości kory, to bowiem obniża jego wartość. Wtedy cena drewna na opał powinna być niższa.

Typy drewna opałowego

Na palenie drewnem bukowym Polacy decydują się relatywnie często. Daje ono bowiem relatywnie dużo ciepła, paląc się spokojnie i równomiernie. Drewno bukowe posiada wysoką wartość opałową, co stanowi jego dodatkową zaletę. Warto, by było suszone przez około 2 lata.

Sporym zainteresowaniem cieszy się także dąb opałowy. Jego zapach podczas spalania jest przyjemny, zawiera bowiem garbiki. Tego drewna często używa się do wędzenia potraw. Spala się ono długo i równomiernie. Jako drewno do kominka również się sprawdzi.

Wartość energetyczna dębu opałowego jest wysoka. Zwykle schnie ono dość długo, potrzebne bywają niekiedy 3 lata, by osiągnęło pożądany stopień wilgotności.

Sosna to rodzaj drewna opałowego/ drzewa opałowego, które jest co prawda w naszym kraju dość powszechne, ale jego właściwości raczej nie są pożądane. Spore iskrzenie się podczas palenia drewnem tego typu oraz brudzenie wnętrza pieca to spore jego mankamenty. Jednak drewno z sosny można zastosować na rozpałkę, sprawdzi się w tym przypadku dobrze.

Brzoza bardzo często wykorzystywana jest jako drewno do kominka. Należy ją suszyć przynajmniej 1,5 roku, więc relatywnie krótko. Docenia się przyjemny zapach tego drewna podczas palenia. Drewno z brzozy pali się płomieniem o niebieskiej barwie.

Olcha natomiast stanowi bardzo dobre rozwiązanie w przypadku wędzenia potraw. Jako drewno opałowe radzi sobie już dużo gorzej. Dlaczego? Musi być bardzo dobrze wysuszona, w przeciwnym razie kiepsko się pali. Popularność olchy w piecach i kominkach nie jest zatem zbyt wysoka.

BIZNES INTERIA na Facebooku i jesteś na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Kalkulatory budowlane
Dowiedz się więcej na temat: drewno | ogrzewanie oszczędne
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »