Fiskus zrówna stawki VAT na keczup i musztardę
Ministerstwo Finansów kończy prace nad porządkowaniem stawek VAT. Jako przykład podaje keczup i musztardę, które obłożone są odpowiednio 8- i 23-procentową stawką tego podatku. W ciągu kilku tygodni powinny ujrzeć światło dzienne.
Wiceminister finansów Paweł Gruza wyjaśnia, że resort chce uprościć system i wyeliminować absurdy związane z różnymi stawkami VAT na różne produkty. Rozmówca Informacyjnej Agencji Radiowej zastanawia się dlaczego keczup i musztarda obłożone są różnymi stawkami VAT. Podobnie, jego zdaniem jest w przypadku musztardy i sosu musztardowego.
Resort kończy przegląd około 250 kategorii produktów z obniżoną stawką VAT. Paweł Gruza powiedział Polskiemu Radiu, że ministerstwo chce zmniejszyć tę liczbę kilkukrotnie. Jednocześnie wiceszef resortu finansów, odpowiedzialny za podatki, zapowiada, że tak zwana nowa matryca stawek nie przyniesie budżetowi dodatkowych pieniędzy, a jej jedynym celem jest uporządkowanie stawek.
Musztarda obłożona jest 23-procentową stawką VAT, podczas gdy dla sosu musztardowego stawka wynosi 8 procent. Raport firmy doradczej Grant Thornton z ubiegłego roku wskazuje na więcej podobnych absurdów, takich jak chipsy ziemniaczane i kukurydziane. Dla tych pierwszych VAT wynosi 8 a dla drugich 23 procent.
W 2015 roku podatnicy pytali o stawki VAT dla produktów żywnościowych ponad 1800 razy. W 2016 takich pytań było ponad 1200 .