Inflacja zwiększa znaczenie pracowniczych benefitów
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych we wrześniu 2022 r. wzrosły o 17,2 proc. w porównaniu do poprzedniego roku, a w odniesieniu do poprzedniego miesiąca jest to wzrost o 1,6 proc. Łącznie 75 proc. ankietowanych deklaruje, że teraz zakup żywności jest dużym obciążeniem dla ich gospodarstwa domowego, w tym 40 proc. wskazuje, że jest to zdecydowanie duże obciążenie.
Zdaniem 86 proc. zapytanych, ceny żywności w Polsce wzrosną w najbliższym czasie. Galopująca inflacja zmusza do szukania rozwiązań systemowych, aby przedsiębiorcy mogli wspierać swoich pracowników. W związku z działaniami Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP), Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej umożliwiło poszerzenie pakietu benefitów pracowniczych o istotny element. Nowe rozporządzenie ministra Rodziny i Polityki Społecznej z 22.2.2022 r. podwyższyło wartość dobrowolnych świadczeń żywnościowych, jakie pracodawca może zapewnić pracownikowi bez obciążenia składkami na ZUS, ze 190 zł do 300 zł. To wzrost o 58 proc. i pierwsze takie rozporządzenie od 18 lat.
Biznes INTERIA.PL na Facebooku. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze
- Staraniem Federacji Przedsiębiorców Polskich udało się namówić ministerstwo rodziny do zwiększenia benefitów pracowniczych w sposób znaczący po 18 latach zamrożenia - powiedział Marek Kowalski, przewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP).
- Według badań IBRiS przeprowadzonych na zlecenie Federacji Przedsiębiorców Polskich aż 55 proc. Polaków uważa, że pracownicy powinni otrzymywać dofinansowanie posiłków w postaci karty obiadowej od swojego pracodawcy. Więcej niż 80 proc. badanych dobrze oceniłoby pracodawcę, który oferowałby dofinansowanie lub finansowanie posiłków w czasie pracy. Mamy nadzieję, że to jest pierwszy krok w dobrym kierunku - zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy dość spory kryzys związany z inflacją i jest to dobre rozwiązanie dla przedsiębiorców, którzy mogą wspierać swoich pracowników. Karty obiadowe dla pracowników powinny być jednym z ważniejszych i najbardziej popularnych benefitów pracowniczych, jakie stosują pracodawcy. Nie tylko dlatego, że prawnie są do odpowiedniego poziomu zwolnione z ZUS bez względu na sposób finansowania.
- Dobrowolne zapewnienie pracownikom możliwości zakupu właściwych produktów przez pracodawcę za pośrednictwem kart obiadowych wpływa pozytywnie na ich zdrowie, regularne posiłki w pracy, a Skarbowi Państwa przynosi dodatkowe wpływy. Ponadto wpływa na poprawę kondycji krajowego sektora rolnictwa i gastronomii - co jest szczególnie istotne w okresie recesji i spowolnienia gospodarczego - tłumaczy Kowalski.