Wołowina w Polsce jest coraz droższa. Wskazano dwa powody

Drożeje wołowina. Coraz wyższe ceny odczuwane są nie tylko w Polsce, ale też w Unii Europejskiej i na świecie. Wzrost cen w Polsce eksperci uzasadniają spadkiem liczebności stad i coraz większym eksportem. Twierdzą, że w tym roku Polska może pobić zeszłoroczny rekord i sprzedać wołowinę za ponad 2,2 mld euro.

W październiku cena żywca wołowego wynosiła w skupie 10,8 zł za kg, o 6,3 proc. więcej niż przed rokiem - informuje GUS. W listopadzie zaś ceny mięsa wołowego były o prawie 4 proc. (3,8 proc.) wyższe niż w tym samym miesiącu 2023 r. 

W Polsce hodowlą bydła zajmuje się ok. 300 tys. gospodarstw. Najwięcej w województwach: mazowieckim, wielkopolskim i podlaskim - wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wśród krajów Unii Europejskiej, nasz kraj zajmuje szóste miejsce pod względem wielkości produkcji tego mięsa. 

Spada liczebność stad

Jednak spada pogłowie bydła. W czerwcu 2024 r. wynosiło ono 6 mln 335,9 tys. sztuk, o 23,8 tys. sztuk (0,4 proc.) mniej niż przed rokiem - informuje GUS. Zgodnie z danymi urzędu, zmniejszenie liczebności bydła wynika ze spadku pogłowia wszystkich grup wiekowych stada z wyjątkiem cieląt.

Reklama

Spada liczebność stad, ale nie eksport, który stanowi w Polsce ok. 70 proc. produkcji, z czego zdecydowana większość (80 proc.) trafia na rynek UE. W Unii Europejskiej Polska jest drugim eksporterem mięsa wołowego po Irlandii i trzecim unijnym eksporterem do krajów spoza Unii - informuje Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego (PZHiPBM). Największymi odbiorcami są Włochy, Niemcy, Holandia i Hiszpania. Polską wołowinę importuje też Turcja, Wielka Brytania, Izrael i Japonia. Otwierają się na nią Chiny, Wietnam i Algieria. 

Od stycznia do lipca 2024 r. wartość sprzedanej do innych krajów wołowiny wyniosła 776 mln euro, o 6,5 proc. więcej rok do roku. Prezes PZHiPBM Jacek Zarzecki nie wykluczył, że Polska pobije w tym roku zeszłoroczny rekord, kiedy to eksport wołowiny wyniósł 2,2 mld euro. Jednak przy spadającym pogłowiu oznacza to mniejszą podaż na to mięso w Polsce i wyższe ceny. 

Wzrost cen nie tylko w Polsce

Problem z drożejącą wołowiną mają nie tylko Polacy. Mierzą się z nim także inne kraje Unii Europejskiej. W lutym cena mięsa wołowego była w UE była o 3,3 proc. wyższa rdr - wynika z danych Eurostatu. Europejski Urząd Statystyczny informuje też, że w ciągu ostatnich trzech lat roczne wahania cen tego produktu przekraczały 10 proc. Według szacunków Komisji Europejskiej, cena wołowiny będzie w rosnąć do 2035 r. - informuje "Dziennik Gazeta Prawna" ("DGP"). 

Rosnące ceny wołowiny odczuwa nie tylko Europa. W minionym tygodniu notowania bydła rzeźnego na specjalizującej się w obrocie towarami rolnymi giełdzie w Chicago po raz pierwszy od roku przekroczyły 190 centów za funt (czyli 17 zł za kg). “To o 13 proc. więcej niż przed rokiem i o ok. 1 proc. poniżej najwyższych poziomów w historii” - informuje "DGP".

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wołowina | wzrost cen | stado | spadek | eksport
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »