Kiełbasa lisiecka - małopolski produkt na znaczku pocztowym
Kiełbasa lisiecka - małopolski produkt regionalny - znalazła się na znaczku pocztowym, który 30 lipca wprowadziła do obiegu Poczta Polska w ramach serii "Polskie produkty regionalne" - poinformowała w poniedziałek PAP rzeczniczka prasowa Poczty Polskiej SA Justyna Siwek. Znaczek o wartości 6 zł został wydany w nakładzie 135 tys. egzemplarzy, autorką projektu znaczka jest Agnieszka Sancewicz. Na znaczku oprócz kiełbasy lisieckiej widnieje europejski znak Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz rysunki przypraw i mięsa, nawiązujące do oryginalnej receptury tego wyrobu.
Poczta Polska promuje na swoich znaczkach polskie dobra. Są serie z miastami, a także unikatową przyrodą i krajobrazami. Po lipcowej emisji "Polska Zobacz Więcej" pokazującej Morze Bałtyckie i Kopalnię Soli "Wieliczka" wydany został kolejny znaczek serii "Polskie produkty regionalne".
Promuje wyjątkowość i różnorodność polskich produktów spożywczych. Tym razem tematem emisji jest kiełbasa lisiecka. Europejski znak Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz rysunki przypraw i mięsa nawiązują do oryginalnej receptury tego wyrobu. Znaczek okazjonalny został wydany w nakładzie 135 tys. egzemplarzy. W tej serii ukazały się: rogal świętomarciński, miód kurpiowski, ser koryciński, truskawka kaszubska i jabłko łąckie.
Kiełbasa lisiecka wywodzi się od kiełbasy krakowskiej, a pod własną nazwą znana jest od lat 30. XX wieku.
W 2005 roku została wpisana na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a w 2010 r. ten małopolski produkt został wpisany do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Produkowana jest z najlepszych gatunków mięs, większość jej składu stanowi szynka wieprzowa, a jedyne przyprawy użyte do produkcji to sól peklująca, świeży czosnek i biały pieprz mielony. Znakiem tym może być opatrzona jedynie kiełbasa wyprodukowana według tradycyjnej, skodyfikowanej receptury w granicach gmin Czernichów i Liszki w powiecie krakowskim.
Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) - jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym o wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca, w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
Do tej pory oznaczeniem ChOG wyróżniono w Polsce 19 produktów, m.in.: miód kurpiowski, rogal świętomarciński, ser koryciński swojski, truskawka kaszubska, andruty kaliskie, cebularz lubelski, chleb prądnicki, fasola korczyńska, jabłka grójeckie, jabłka łąckie.
O znaczku:
- autorka projektu znaczka: Agnieszka Sancewicz
- wartość: 6 zł
- nakład: 135 000 szt.
- technika druku: offset i suche tłoczenie
- format znaczka: 43 x 31,25 mm
- papier: fluorescencyjny
- arkusz sprzedażny: 9 znaczków
- data wprowadzenia do obiegu: 30 lipca 2018 r.
To i inne wydawnictwa Poczty Polskiej można nabyć w placówkach Poczty Polskiej i sklepie internetowym:
Jak podkreślają władze województwa, Małopolska należy do ścisłej czołówki regionów w Polsce pod względem liczby unikalnych produktów wytwarzanych na danym terenie. Małopolska jest również krajowym liderem pod względem ilości produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. 12 z 40 zarejestrowanych polskich produktów pochodzi właśnie z tego województwa.