Pizza i kebab królują w polskiej gastronomii

Pizza i kebab królują w polskiej gastronomii, przegrywają polskie zupy, pierogi i zapiekanki - informuje "Puls Biznesu".

Pizza i kebab królują w polskiej gastronomii, przegrywają polskie zupy, pierogi i zapiekanki - informuje "Puls Biznesu".

Gazeta cytuje raport firmy hurtowej Makro o polskim rynku HoReCa (hotele, restauracje, catering), oparty na badaniu OBOP z marca tego roku. Wynika z niego, że Polacy najczęściej poza domem jedzą pizzę (37 proc. respondentów), kebaby (24 proc.) i hamburgery (19 proc.). Ustępują im nie tylko polskie zupy i pierogi, ale nawet tak popularne niedawno zapiekanki (13 proc.).

I chociaż część przedstawicieli branży, opierając się na fakcie spadku po raz pierwszy w 2009 r. liczby klientów i wartości obrotów sektora, nie widzi perspektyw rozwoju, niektóre segmenty tego rynku mają jednak szanse na rozwój - czytamy w gazecie.

Reklama
PAP/PulsBiznesu
Dowiedz się więcej na temat: puls | Polskie | pizza | zupa | pizza ' | kebab | pierogi
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »