Żniwa niemieckiego przysmaku!
W sąsiadującym z Polską niemieckim landzie Brandenburgia zaczęły się szparagowe żniwa. Dojeżdża tam wielu naszych rodaków do pracy na okres zbiorów, które z uwagi na wysokie temperatury w tym roku nadeszły stosunkowo wcześnie.
Niemcy uwielbiają szparagi, ale Polacy także je doceniają. Kiedyś to warzywo było u nas produkowane z myślą głównie o eksporcie. Teraz szparagi są u nas tak doceniane, że te wyhodowane w Polsce niemal przestały trafiać za granicę.
Organizacje promujące to warzywo podkreślają jego dietetyczne walory. Nie zawiera bowiem tłuszczu i cholesterolu. Ma też wysoką zawartość kwasu foliowego, potasu oraz witamin: A, C, B6 i tiaminy. Polska produkcja szparagów to tradycyjnie ok. 5 tysięcy ton. Dla porównania, Niemcy pozyskują około 100 tys. ton tego warzywa. To ponad 20 razy więcej niż Polacy.
Sprawdź: PROGRAM PIT 2015