Odwrócenie tendencji spadkowej cen żywności
Indeks cen żywności FAO zwiększył się w marcu do 151,0 pkt. wobec 149,5 pkt. w lutym (+1,0% m/m). Wzrost indeksu wynikał ze znaczącego zwiększenia cen cukru (+17,1% m/m) oraz oleju roślinnego (+6,3% m/m), które osiągnęły w marcu najwyższe poziomy odpowiednio od listopada i grudnia 2014 r.
Wyższe ceny cukru w marcu były efektem obniżenia oczekiwań uczestników rynku co do wielkości produkcji cukru trzcinowego w Brazylii, będącej jego głównym producentem, z uwagi na silne opady deszczu w tym kraju.
Wzrost cen oleju roślinnego był z kolei spowodowany niższymi prognozami produkcji oleju palmowego ze względu na niewystarczające opady deszczu w Indonezji i Malezji, będących jego głównymi producentami. W kierunku spadku indeksu cen żywności FAO oddziaływały natomiast niższe ceny produktów mlecznych (-8,2% m/m), będące konsekwencją ich nadpodaży utrzymującej się na światowym rynku. Ceny pozostałych składowych indeksu (zboże oraz mięso) nie zmieniły się znacząco w porównaniu do lutego.
W naszej ocenie dane z ostatnich miesięcy wskazują na odwrócenie trendu spadkowego światowych cen żywności. Uważamy, że jest ono trwałe, a w dalszej części roku ceny żywności będą stopniowo rosły.
W pierwszej połowie roku źródłem wzrostu będą przede wszystkim wyższe ceny cukru, oleju roślinnego i towarzyszące im wyhamowanie spadku cen produktów mlecznych, zbóż oraz mięsa. W II poł. br. łagodny wzrost cen będzie miał szeroki charakter, wspierany dodatkowo przez rosnące ceny ropy naftowej, które są silnie skorelowane z cenami żywności. Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są warunki pogodowe na świecie oraz kształtowanie się cen ropy naftowej.
Prognozowana przez nas kontynuacja wzrostu indeksu cen żywności FAO jest spójna z naszym scenariuszem inflacji w Polsce. Oczekujemy, że w 2016 r. średnioroczna inflacja ukształtuje się na poziomie -0,3% r/r wobec -0,9% w 2015 r. Podtrzymujemy naszą prognozę, że deflacja w Polsce utrzyma się do IV kw. 2016 r.
Jakub Olipra Ekonomista
Credit Agricole Bank Polska S.A.
Sprawdź: PROGRAM PIT 2015
...........................
Uwaga na ceny nowalijek
Coraz więcej krajowych nowalijek, co wpływa na ich niższe ceny - wynika z danych Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego w Broniszach.
I tak na przykład za ogórki i pomidory trzeba płacić blisko 20 procent mniej, niż przed rokiem.
W hurcie kilogram pomidorów zwykłych kosztuje od 5,50 do 9 złotych, malinowe są droższe; ogórki od 4 do 5 złotych za kilogram. Tydzień wcześniej, niż rok temu, pojawiła się w sprzedaży botwina. Jest także szpinak krajowy. Trochę droższa od sprowadzanej jest rzodkiewka krajowa. Szczypiorek kosztuje mniej więcej tyle, ile przed rokiem. Drożeją warzywa z ubiegłorocznych zbiorów, co jest typowe o tej porze roku, na przykład ziemniaki.
IAR
Zbiory zbóż w tym roku ukształtują się na poziomie 28-29 mln ton - ocenia Agencja Rynku Rolnego.
- Ocenia się, że przy przeciętnych warunkach pogodowych zbiory zbóż w 2016 r. mogą ukształtować się w granicach 28-29 mln ton, a więc na poziomie zbliżonym do średniej z lat 2011-2015 - napisano.
ARR podała, że według oceny IUNG - PIB straty w zasiewach zbóż ozimych średnio w kraju przekroczyły 10 proc., a w przypadku rzepaku straty te są wyraźnie większe i w skali kraju mogą przekraczać 25 proc.
"Stanowiska po uszkodzonych roślinach ozimych (zarówno po zbożach, jak i rzepaku) prawdopodobnie zostaną przeznaczone przede wszystkim pod zboża. W związku z tym przewiduje się, że pomimo stosunkowo niskich cen zbóż, powierzchnia uprawy zbóż jarych w sezonie 2015/2016 będzie większa niż w poprzednim sezonie" - napisano.
PAP