ATLANTAPL (ATP): Obroty z kontrahentem. - raport 5
Raport bieżący nr 5/2016
Podstawa Prawna:
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne
Zarząd ATLANTA POLAND S.A. z siedzibą w Gdańsku (Spółka), działając na podstawie Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne, informuje iż w dniu 15 czerwca 2016 r. Spółka otrzymała informację od Jeronimo Martins Polska S.A. o wstrzymaniu dostaw bakalii od Spółki. Powodem ww. decyzji Jeronimo Martins Polska S.A. są nieprawidłowości, sprzeczne z polityką Jeronimo Martins Polska S.A., stwierdzone podczas audytu przeprowadzonego w ATLANTA POLAND S.A. Spółka zobowiązana została do przedstawienia działań korygujących.
Obroty ATLANTA POLAND S.A. z Jeronimo Martins Polska S.A. w okresie ostatnich 12 miesięcy stanowiły 24% wartości całkowitych przychodów ze sprzedaży Spółki. W związku z powyższym, wstrzymanie współpracy z Jeronimo Martins Polska S.A. będzie miało wpływ na wyniki finansowe ATLANTA POLAND S.A.
Jednocześnie Zarząd ATLANTA POLAND S.A. informuje, iż w ciągu roku w Spółce odbywa się kilkanaście audytów i kontroli, dokonywanych przez renomowane jednostki certyfikujące, służby państwowe: Graniczną Stację Sanitarno-Epidemiologiczną i Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych a przede wszystkim partnerów handlowych Spółki, którymi są między innymi największe przedsiębiorstwa krajowe działające w branży spożywczej, jak i duże międzynarodowe koncerny. Audyt przeprowadzony przez Jeronimo Martins Polska S.A. jest jedynym w ponad 25 letniej historii ATLANTA POLAND S.A., którego wynik jest niekorzystny dla Spółki.
Zapewnienie najwyższej jakości świadczonych usług i dostarczanych produktów jest priorytetem w działalności ATLANTA POLAND S.A. Spółka utrzymuje system zarządzania jakością ISO 9001:2008, System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności BRC jak również system HACCP, który jest narzędziem zarządzania bezpieczeństwem żywności i uniwersalną metodą systematycznej oceny możliwości wystąpienia zagrożeń oraz określenia metod ich eliminacji podczas produkcji żywności.
PODPISY OSÓB REPREZENTUJĄCYCH SPÓŁKĘ | |||||
Data | Imię i Nazwisko | Stanowisko/Funkcja | Podpis | ||
2016-06-15 | Piotr Bieliński | Wiceprezes Zarządu | |||