PRESTO (PST): Stanowisko Zarządu w sprawie spadku kursu akcji Spółki - raport 13

W związku z pytaniami kierowanymi w ostatnich dniach do Zarządu Presto S.A. (dalej „Spółka”) odnoszącymi się zarówno do kursu akcji jak i bieżącej sytuacji Spółki, Zarząd informuje, że w jego ocenie i według jego najlepszej wiedzy w ostatnim okresie nie wystąpiły jakiekolwiek okoliczności, zarówno w sytuacji Spółki jak i w jej otoczeniu rynkowym, które mogłyby uzasadniać obserwowany znaczący spadek kursu akcji Spółki. W szczególności nie wystąpiły żadne istotne zdarzenia mogące mieć wpływ na sytuację finansową Spółki lub jej relacje z kluczowymi kontrahentami.

Zarząd Spółki wskazuje, że zgodnie z informacjami przekazywanymi w ostatnim okresie do wiadomości publicznej, Spółka prowadzi konsekwentne działania zmierzające do:

1. obniżeniem kosztów działalności,

2. zwiększenia skali działalności,

3. zbudowania nowych kanałów dystrybucji.

W ramach tych działań (w szczególności celem zwiększenia skali działalności i zbudowania nowych kanałów dystrybucji) Spółka złożyła wniosek patentowy oraz cztery wnioski o dofinansowanie projektów inwestycyjnych ze środków unijnych. W razie pozytywnego rozpatrzenia złożonych wniosków o dofinansowanie łączne planowane nakłady inwestycyjne wynosiłyby 17,5 mln zł. W ocenie Zarządu Spółki wszystkie projekty inwestycyjne oraz złożone wnioski o dofinansowanie cechują się wysokim prawdopodobieństwem realizacji.

W ocenie Zarządu Spółki obserwowany w ostatnim okresie istotny spadek kursu akcji Spółki wynika z czynników pozaekonomicznych, na które Spółka nie ma wpływu lub ewentualnie ma wpływ bardzo ograniczony.

Osoby reprezentujące spółkę:
Krzysztof Sowiński - Prezes Zarządu

GPW
Dowiedz się więcej na temat: akcje spółek