Na stronie "U Fukiera" już można składać zamówienia na bożonarodzeniowy catering od Magdy Gessler.
Catering od Magdy Gessler na Wigilię 2025. Ceny poszły do góry
Nie ma co ukrywać dania sygnowane nazwiskiem najsłynniejszej polskiej restauratorki, nie są na każdą kieszeń. Jedno uszko kosztuje ponad 7 zł, a sztuka pieroga ponad 10 zł. Dodatkowo w tym roku wiele pozycji w ofercie delikatesów "U Fukiera" jest droższych. Oto co m.in. znalazło się w ofercie na Wigilię 2025 w sklepie Magdy Gessler:
- Pierogi z kapustą i prawdziwkami 5 szt. kosztują 53 zł, czyli 10,60 zł za sztukę. W 2024 roku Gessler sprzedawała je o 2 zł taniej.
- Sos tatarski z grzybami (200 g) - 39 zł.
- Tort Makowy z pomarańczami 3,5 kg - 475 zł.
- Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi 1 kg - 95 zł (wzrost ceny o 5 zł).
- Barszcz czerwony na zakwasie (900 ml) - 69 zł (wzrost ceny o 2 zł).
- Sałatka jarzynowa z grzybkami marynowanymi, słoik 300 g - 44 zł (wzrost ceny o 1 zł).
- Uszka z borowikami 10 szt. - 73 zł. Oznacza to, że jedno uszko kosztuje 7,30 zł. W 2024 roku 10 uszek w delikatesie Gessler kosztowało 70 zł.
- Pstrąg faszerowany koprem 1 szt. - 90 zł.
- Sernik prawdziwie krakowski (1 kg) - 97 zł.
- Ryba po grecku (200 g) - 49 zł.
- Kompot z suszu (900 ml) - 57 zł.
- Zupa grzybowa (900 ml) - 85 zł.
Gessler przyjmuje zamówienia na catering do 19 grudnia. Termin wysyłki wynosi do 3 dni, przy czym niektóre produkty są dostarczane wyłącznie na terenie Warszawy.
Pakiety wigilijne w restauracji Kuby Wojewódzkiego też podrożały
Zajrzeliśmy także na stronę gdyńskiej restauracji Kuby Wojewódzkiego "Niewinni Czarodzieje TrzyZero". W ubiegłym roku lokal sprzedawał bowiem pakiety świąteczne - jest to opcja dla osób planujących integracyjne spotkania wigilijne. Podobnie jak w przypadku "U Fukiera" w tym roku za dania trzeba zapłacić więcej.
W 2024 roku najtańszy zestaw kosztował 125 zł. Teraz trzeba zapłacić za niego 145 zł/os. W menu znajdują się:
- Barszcz czerwony na zakwasie / pasztecik z mięsem / słonina / majeranek.
- Długo pieczona szynka / sos korzenny.
- Dorsz / sos maślany z koperkiem.
- Chicche ziemniaczane / ziółka.
- Modra kapusta z jabłkiem.
- Brokuły z migdałami.
- Sernik miodowy / cynamonowe ciastko cygaretkowe.
Droższy pakiet jest w cenie 170 zł/os. W ubiegłym roku kosztował natomiast 150 zł. Menu zawiera poniższe dania:
- Barszcz czerwony na zakwasie / pasztecik z mięsem / słonina / majeranek.
- Konfitowane udko z kaczki / sos bordelaise z żurawiną.
- Dorsz / sos maślany z migdałami.
- Łazanki / sos śmietanowy z kapustą i grzybami / pietruszka.
- Ziemniaki gratin.
- Modra kapusta z jabłkiem.
- Brokuły z migdałami.
- Sernik miodowy / cynamonowe ciastko cygaretkowe.
Ostatni pakiet wigilijny kosztuje 195 zł/os. Ta opcja również zdrożała o 20 zł. Oferta zawiera:
- Masło smakowe / pieczywo domowe.
- Krem grzybowy / crème fraiche / chrupek gryczano-grzybowy.
- Poliki wołowe / sos własny z tymiankiem.
- Filet z sandacza / sos cytrynowy z koperkiem.
- Pierogi z kapustą i grzybami / duszona cebulka / masełko ziołowe.
- Truflowe puree ziemniaczane.
- Sałatka z buraków i jabłka z majerankiem - na ciepło.
- Brokuły z migdałami.
- Ciasto marchewkowe / krem piernikowy / żel z mandarynki.










