Ciasto z domu czy z cukierni? Bakalie i cukier drożeją, co się opłaca bardziej na święta?
Jeszcze jest czas na zamówienie potraw na święta. Czy lepiej upiec pierniczki i ciasta samodzielnie czy udać się w tym celu do cukierni? Sprawdzamy!
Opcje tak naprawdę są trzy. Możemy udać się do cukierni w okresie przedświątecznym i po prostu zakupić ciastka lub ciasta dostępne “od ręki", w tej samej cukierni zamówić coś specjalnego na konkretny termin (np. 23 grudnia) lub skorzystać z ogłoszeń osób prywatnych.
Każda z tych opcji ma swoje wady i zalety. W przypadku pierwszej z nich mamy dość ograniczony wybór i mimo oczywiście bogatej oferty cukierni, należy liczyć się z tym, że w okresie przedświątecznym ciasta i ciasteczka schodzą jak “ciepłe bułeczki". Jeśli jesteśmy miłośnikami konkretnych ciasteczek, strucli czy makowca, może się okazać, że udając się na ostatnią chwilę do cukierni nie zastaniemy swojego przysmaku.
Taka opcja jednak ma ten plus, że kupowanie tego, co jest, może być stosunkowo atrakcyjne cenowo. Może, ale nie musi: jeśli popyt będzie duży, ceny wypieków będą utrzymywane do ostatnich chwil przed świętami (czyli w tym roku do soboty 23 grudnia).
W przypadku opcji drugiej, czyli zamawiania ciast i ciasteczek u cukiernika na konkretną datę, możemy spodziewać się dość wysokich cen. Jak wysokich? Do tego przejdziemy za chwilę. Mamy jednak pewność, że wypieki będą na czas, możemy wcześniej sprawdzić ich jakość.
W przypadku trzeciej opcji, czyli kupowania ciast od osoby prywatnej, musimy wziąć pod uwagę ryzyko, że dany wypiek może nie do końca odpowiadać naszemu smakowi (chyba, że już znamy wyroby danej osoby). Różne wypadki losowe mogą także spowodować, że wypieki nie będą na czas. Co do cen - bywa różnie. Niekiedy wypieki od prywatnych osób dobijają cenami do tych od profesjonalnych cukierników, czasem są znacznie niższe.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Świąteczne cateringi rosną w siłę. Ile kosztuje taka przyjemność?
W kwestii porównywania cen konieczne jest rozróżnienie między poszczególnymi rodzajami wypieków oraz lokalizacją.
Kilogram pierniczków zamówionych u cukiernika lub osoby prywatnej to koszt od 60 do nawet 90 złotych za kilo. W przypadku pieczenia ich w domu koszt to ok. 20 zł za kilogram.
Zamawiając sernik na święta musimy liczyć się z wydatkiem od 50 do 70 zł za kilogram. Piekąc go samodzielnie w domu nie zapłacimy więcej jak 35 zł za kilo.
Różnorodne ciasteczka, takie jak rogaliki kakaowe, ciasteczka półfrancuskie, bakaliowe babeczki etc. to w przypadku zamówienia ich wydatek od 50 do 90 zł za kilogram. Piekąc w domu możemy zaoszczędzić nawet 40 złotych na kilogramie, w zależności od rodzaju ciastka.
Obecnie w sklepach średnie ceny produktów spożywczych niezbędnych do wypieków świątecznych kształtują się następująco:
● masło 200 g: 5,49 zł
● margaryna 450 g: 5,99
● rodzynki 1 kg: 14 zł
● kakao 150 g: 4,59 zł
● mąka pszenna 1 kg: 2,99 zł
● przyprawa do piernika 20 g: 2 zł
● orzechy laskowe niełuskane 1 kg: 29 zl
● orzechy włoskie łupane 1 kg: 30 zł
● mleko 3,2% 1 l: 4 zł
● jaja z wolnego wybiegu 10 sztuk: 12 zł
● ser mielony na sernik 1 kg: 12,99 zł
Należy oczywiście pamiętać, że oprócz produktów spożywczych do kosztu wypieków doliczyć należy także koszt prądu związany z użytkowaniem piekarnika oraz oczywiście czas. W przypadku pieczenia z wyprzedzeniem konieczne jest także odpowiednie przechowywanie ciasteczek i ciast, co wymaga zakupu puszek lub pudełek.
Dlatego chociaż koszt zakupu produktów do samodzielnego pieczenia ciast jest znacznie niższy w przypadku pracy samodzielnej, tak ostateczny koszt zamówienia wypieków z piekarni jest wart rozważenia, jeśli nie mamy czasu czy umiejętności piekarskich.
KO